Vebinar o mobilnim i terenskim uslugama koji je danas organizovan je okupio preko 160 predstavnika lokalnih uprava, stručnjaka i praktičara koji su istraživali koristi koje te usluge donose zajednici, princip njihovog planiranja i provebe, uključene dionike, kao i izazovi povezani sa njihovim uspehom i održivošću. Domaćin vebinara bili su Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Mobilne i terenske službe imaju ogroman značaj pružajući podršku ugroženom stanovništvu i teško dostupnim grupama u zajednici i osiguranju da niko ne ostane iza njih. Međutim, uglavnom oni pružaju sektor civilnog društva, bez sistemskog pristupa, uključujući sve relevantne zainteresovane strane i sigurno finansiranje kako bi osigurali održivost. Priznajući i podržavajući pionirske korake ka institucionalizaciji mobilnih i terenskih usluga u regionu, moramo učiniti više - ovo su neki od zaključaka panelista i učesnika vebinara, koji je moderirala Gđa Nikica Kusinikova. Ekspert za socijalne usluge, gospođa Aleksandra Georgievska predstavila je koncept mobilnih i terenskih usluga, opseg, koristi i korake u pružanju ovih usluga, od faze pripreme, do praćenja i procene rezultata. Gospođa Georgievska je objasnila da mobilni i terenski timovi služe širokom spektru građana kao što su siromašne porodice, posebno deca i mladi, ljudi sa mentalnim problemima, osobe sa invaliditetom, deca sa ulice, deca u krizi, hraniteljske porodice, starije osobe itd.
„Uzimajući u obzir važnost mobilnih i terenskih usluga i podršku koju pruža onima koji su ostali, popunjavajući praznike u državnim službama, lokalni nivo mora više da se angažuje“, zaključila je gospođa Georgievska. Za opštinu, mobilni i terenski timovi podržavaju izgradnju povjerenja, dovode ranjive grupe „na brod“ i pružaju dugoročno rješenje za socijalno uključivanje, ublažavanje siromaštva i smanjenje nejednakosti.
Gospodin Dragan Joković iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijelina, Bosna i Hercegovina, predstavio je svoja iskustva sa mobilnim interventnim timovima, pozitivno utičući na život romske djece i njihovih porodica. Gospođa Daniela Gjorgievska iz Udruženja za odbranu dječijih prava, koja djeluje u zajednici Shuto Orizari u Skoplju, sjeverna Makedonija, elaborirala je svoje iskustvo u mobilnim i terenskim službama za djecu i porodice u riziku tokom COVID-19. Učesnici su ponovo imali vrlo aktivnu ulogu tokom vebinara, dijeleći samo svoja pitanja i ideje, već i svoje dobre prakse.
Predstavnici opštine Stara Pazova u Srbiji podelili su svoja iskustva u pružanju podrške starijima i osobama sa invaliditetom putem mobilnih timova, što je rezultiralo tim što je opština 2009. godine osnovala službu za pomoć u kući. Opština Smederevska Palanka podelila je svoja iskustva u mobilnim timovima za inkluziju Roma, kao i koordinator za romska pitanja u gradskoj administraciji. „Nećemo zaboraviti da je jedan od zadataka mobilnih timova za razvoj društvenih mreža. Povezivanje svih zainteresovanih strana u društvenoj mreži može da nam pruži sjajan pregled situacija na terenu, kao i posebne potrebe građana kojima se moraju pozabaviti “, zaključio je predstavnik Stare Pazove.

Ovaj vebinar je aktivnost NALAS-a ovog projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za sprovođenje Agende 2030 i ne ostavljajte nikoga iza sebe“, koji vodi udruženja lokalnih vlasti sa zapadnog Balkana u saradnji sa regionalnim projektom „Socijalna prava“. za ranjive grupe ”. Regionalni projekt provodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).