Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je obuku odbornika u gradu Istočno Sarajevo 27.oktobra 2023.godine na temu „Jačanje građanskog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou“. Na početku obuke prisutne je pozdravio Branko Koroman, predsjednik skupštine grada, istakavši značaj ovakvih obuka za odbornike kao i samog projekta za grad Istočno Sarejvo i razvoj organizacija civilnog društva sa područja grada.
 
Ciljevi današnje obuke su upoznavanje odbornika  sa važnostima i oblicima učešća građana i organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, te doprinos transparentnosti i većem uticaju građana i organizacija civilnog društva na procese donošenja odluka u jedinicama lokalne samouprave. Prezentovane su aktivnosti i rezultati javnog poziva u gradu Istočno Sarejevo u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD 2.
 
Na kraju obuke odbornici  prepoznaju prednosti građanskog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, identifikovali su oblike građanskog učešća i uključivanja organizacija civilnog društva u svim fazama donošenja odluka na lokalnom nivou, te su motivisani da u svom gradu rade na uvođenju novih mehanizama učešća građana u procesu donošenja odluka.
 
Današnjoj obuci prisustvovalo je 17 odbornika i službenika iz skupštine grada Istočno Sarejevo. Izvođač obuke bio je gospodin Dragan Vujić, akreditovani trener Saveza. Prije početka današnje obuke prisutnima su uručeni sertifikati sa prethodne obuke odbornika na temu uloga organizacija civilnog društva u transparentnoj raspodjeli sredstava iz gradskog budžeta.
 
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).