Danas se u zgradi Vlade održava konferencija pod nazivom „Zaustavimo nasilje“. Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu (UNFPA) i Radio-televizijom Republike Srpske, povodom obilježavanja ovogodišnje Kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ , organizuje ovu Konferenciju. Ovo je jedna u nizu konferencija i aktivnosti u sklopu kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja.
Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pridružuju se kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ 2023. godine sa porukom „Zaustavimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“.
Savezi će u narednom periodu mapirati primjere dobre prakse u reagovanju lokalnih zajednica na nasilje, inovativne pristupe, uključujući doprinos jedinica lokalne samouprave prevenciji i kampanji 16 dana aktivizma, kako bi dokumentovali i dalje proširiti prakse na druge članove i stvoriti nove mogućnosti za njihovo predstavljanje i dalje umnožavanje.
Nasilje u porodici se dešava u lokalnoj zajednici i institucije na lokalnom nivou su prve koje se angažuju u reagovanju na nasilje.