INVEST FORUM“ u Banja Luci, koji je održan 19.09.2023.godine, u organizaciji Investiciono-razvojne banke  Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, premašio sva očekivanja  i po broju posjeta stranih delegacija Republici Srpskoj, ali i po konkretnim dogovorima uspostavljenim i tokom direktnih susreta privrednika.
V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac istakao je da su investitori tokom „INVEST FORUMA“ pokazali veliko interesovanje za ulaganje, među kojima su i velike svjetske kompanije, predstavnici Socar Group azerbajdžanske nacionalne naftne, turske grupacije „Doguš“ (Doğuş Group), Alcazar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih.
Tokom Foruma dogovoreni su i završni koraci za otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih dijelova u Prnjavoru respektabilne njemačke kompanije „Mubea“. Fabrika bi trebalo u prvom krugu da zaposli 1.000 radnika, a onda je planirano zapošljavanje još 500 radnika, dok je investicija vrijedna 150 miliona evra.
„Atraktivno poslovno okruženje i stimulativna poreska politika glavni su motiv za ulaganje u Republici Srpskoj, jer imaju imaju pristup tržištima od 600 miliona građana na principu slobodne trgovine, a na osnovu sporazuma: CEFTA, Sporazum o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom, EFTA sporazum i slično.
Među zainteresovanim investitorima je i austrijska kompanija Infiniti medija, AIM Global foundation iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, više kineskih kompanija iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, IT sektora i drugih.
Savez opština i gradova Republike Srpske je bio partner Investiciono-razvojnoj banci na organizaciji „Invest-foruma, u okviru kojeg si predstavnici Saveza prezentirali investicione/slobodne/industrijske zone opština i gradova u Republici Srpskoj.