U opštini Rogatica, u sali skupštine opštine 16.oktobra 2023.godine, Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Republike Srpske organizovao je radionicu za četiri izabrane opštine na temu usklađivanja postojećih strategija razvoja sa novim zakonskim okvirom.
Naime, donošenjem Zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj uređuje se sistem strateškog planiranja i upravljanja razvojem u Republici Srpskoj, principi na kojima se zasniva strateško planiranje i upravljanje razvojem, institucionalni okvir, strateški i implementacioni dokumenti, izvori finansiranja za realizaciju razvojnih strateških prioriteta održivi razvoj i druga pitanja od značaja za strateško planiranje i razvoj upravljanja u Republici Srpskoj istakla je na početku Sanja Vojnović, načelnik odjeljenja za strateško planiranje Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske.
Cilj radionice je predstaviti procedure izrade i ključne elemente strateških dokumenata u Republici Srpskoj te pomoći rukovodiocima i praktičarima koji su angažovani na poslovima njihove izrade, u tome kako da kvalitetno i pravovremeno obave svoje najvažnije zadatke vezano za izradu strateških dokumenata i podstaknu i koordiniraju druge u izvršavanju njihovih obaveza i zadataka u procesu izrade strateških dokumenata, istakla je Novka Blagojević, konsultant Saveza.
Radionici su prisustvovali predstavnci opština Rogatica, Rudo, Višegrad i Han Pijesak. Radionica je namijenjena službenicima koji rade na poslovima planiranja, odnosno predstavnicima Razvojnog tima koji djeluju kao operativno, izvršno i koordinaciono tijelo zaduženo za vođenje procesa planiranja lokalnog razvoja.
Dinamika rada predviđa da četiri opštine svoje postojeće strategije usklade sa novim zakonskim okvirom do kraja tekuće godine. Na kraju samog procesa biće održan vebinar za sve jedinice lokalne samouprave iz Republike Srpske na kome će biti prezentovani rezultati i aktivnosti samog procesa.