Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske 26. i 27. oktobra 2023. godine, u Banjoj Luci, uspješno su organizovali XII Međunarodnu konferenciju „Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske a uz podršku Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja.
Na ovogodišnjoj konferenciji učestvovalo je preko 250 stručnjaka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Pored predstavnika jedinica lokalne samouprave Republike Srbije, Republike Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i Republike Srpske, konferenciji su prisustvovali i predstavnici u Vladi Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te  Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Javne agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Slovenije, Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Sjeverne Makedonije, Auto–moto saveza Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici fakulteta, udruženja građana Republike Srpske, kao i gosti iz ambasada Rumunije, Turske, Slovenije i Crne Gore.
 
Pored priznanja kaja su dodjeljena zaslužnim pojedincima, ove godine priznanja za doprinos na unapređenju sistema bezbjednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici organizatori su dodjeljena i opštinama: Rudo, Rogatica, Šamac i Gradu Trebinju.
 
U okviru programa rada konferencije svečano je potpisan memoranduma o razumjevanju i saradnji između Saveza opština i gradova Republike Srpske i Agencije za bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.