Treća investiciona konferencija „INVEST SRPSKA“ (30.oktobar do 01.novembar u banji Vrućica kod Teslić), održana je pod sloganom „Naša vizija = Srpska“, u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz oko 250 učesnika.
Konstatovana je potreba organizovanja i uspostavljanja poslova osiguranja izvoznih potraživanja pod okriljem IRBRS, koji bi u svojim različitim modalitetima primjene omogućili kako promociju domaćeg izvoza, isto tako i zamjenu uvoza domaćom proizvodnjom. Takođe, nazire se i potreba aktivnijeg angažmana kad je u pitanju priprema malih lokalnih zajednica za aktivnije uključivanje u postojeće procese pripreme, prepoznavanja potencijala za ulaganje i same investicione promocije.
Takođe učesnici konferencije ukazali su na potrebu dodatne afirmacije naše dijaspore, kao i predstavništava Republike Srpske u svijetu i DKP mreže kada je u pitanju rad na investicionoj promociji i olakšavanje nastupa domaćih preduzeća na izvoznim tržištima.
Konferencija je okupila najvažnije donosioce odluka, predstavnike jedinica lokalne samouprave, poslovne i finansijske zajednice Republike Srpske i regiona. Kroz četiri panela analizirane su teme povećanja investicija i razvoja izvoznih rezultata Republike Srpske.
U okviru panela „Lokalne zajednice – pravo mjesto ulaganja“ učestvovali su Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnik grada Istočno Sarajevo, Miroslav Bojić, grdaonačelnik grada Laktaši i Zoran Adžić, grdaonačelnik grada Gradiška.