Sedam decenija razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) bile su osnovna tema 51. skupštine održane 29.11.2023. godine u beogradskom Sava centru. Tokom ovogodišnje Skupštine održani su i izbori za organe SKGO, kao i panel diskusija na temu „Uloga asocijacije lokalne samouprave danas – izazovi i prioriteti“ na kojoj su učestvovali predstavnici evropskih, regionalnih i asocijacija iz regiona. U ime saveza opština i gradova Republike Srpske u panelu je učestvovao Aco pantić, generalni sekretar Saveza.

Skupštinu je otvorio dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca i predsednik SKGO i pozdravio prisutne predstavnike gradova i opština, asocijacija lokalnih vlasti iz regiona, diplomatskog kora, kao i partnerskih organizacija.

Poseban deo programa 51. skupštine SKGO posvećen obeležavanju jubileja 70 godina od osnivanja, vođenom turom kroz slogu „70 godina SKGO“, koja prikazuje dokumenta i fotografije saradnje samog osnivanja SKGO – inicijative, aktivnosti i događaje realizovane tokom godina, sprovedene projekte i ostvarene sa nacionalnim i međunarodnim partnerima i donatorima.

U sklopu Skupštine organizovani su i prateći događaji – dodela godišnjih nagrada za najbolji medijski prilog u okviru medijskog konkursa SKGO „Drugačije od drugih“, svečano uručenje Sporazuma o donaciji opreme za gradove i opštine u okviru projekta „Podrška lokalne samouprave za širenje dobrih politika i praksa podrške roditeljstvu“, kao i prezentacija aktuelnih i predstojećih javnih poziva za finansiranje projekata gradova i opština i dobijanje stručno-tehničke podrške kroz pakete podrške gradovima i opštinama.