1. Prva sjednica Odbora za sistemska pitanja i lokalnu samoupravu Saveza opština
i gradova Republike Srpske, održana je (24.11.2023.g. u Bijeljini) s ciljem usaglašavanja nove organizacije rada odbora Saveza sa aktuelnim Satutom Saveza. Odbor je stalno tijelo Saveza koje razmatra pitanja u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave i koji svoja mišljenja, zaključke i prijedloge podnosi Predsjedništvu, Skupštini i članovima Saveza, kao i drugim zainteresovanim stranama.
 
Nakon konstituisanja Odbora, usvojen je Poslovnik o radu i izabran je predsjednik Odbora (Ranko radovanović, sekretar skupštine garda Laktaši) i zamjenik (Bojana Đerić, pravnik u gradskoj upravi grada Istočno Sarajevo). U nastavku sjednice prezentovan je model Etičkog kodeksa skupština gradova/opština u Republici Srpskoj, prezentiran je Izvještaj o uvođenju CAF modela (evropski model upravljanja kvalitetom) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i informacija o pripremi za formiranje „Foruma predsjednika slokalnih skupština“.
Takođe, u okviru sastanka Odbora predstavljen je i primjer dobre prakse rada Skupštine Brčko distrikta putem softvera „E-lokalni parlament“.