Tridesetog novembra 2023.godine u Bijeljini u prostorijama SOGRS održan je osnivački sastanak Odbora za socijalnu politiku Saveza.

Osnivanje Odbora za socijalnu politiku Saveza opština i gradova Republike Srpske trebalo bi da doprinese zajedničkom rješavanju socijalne problematike na republičkom i na lokalnom nivou, ocijenio je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite za resor socijalne, dječije i porodične zaštite Vladimir Makarić.
 
Makarić je napomenuo da je socijalna zaštita zajednička nadležnost i briga i lokalnih zajednica i republičkih institucija da bi korisnicima bilo što bolje.

- Neophodna je ova sinergija kako bi se njihova prava ostvarivala u punom kapacitetu, a za to je ključna dobra saradnja - rekao je Makarić.
Sekretar Savez opština i gradova Aco Pantić pojasnio je da Odbor za socijalnu politiku čine predstavnici 25 jedinica lokalne samouprave i da je ovo prilika da se kaže da je stalno radno tijelo.
On je naveo da su danas ugostili kolege iz Sjeverne Makedonije koji vode regionalni projekat "Socijalna prava za ranjive grupe", čiji je partner Savez opština i gradova Republike Srpske, a podržalo ga je njemačko društvo za međunarodno-tehničku saradnju GIZ.
Pantić je naveo da je u projekat uključeno nekoliko jedinica lokalne samouprave iz Srpske.
Odbor, koji je  održao prvi sastanak, čine predstavnici Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Istočne Ilidže, Doboja, Zvornika, Trebinja, Prijedora, Laktaša, Gradiške, Dervente, Bileće, Višegrada, Ljubinja, Modriče, Mrkonjić Grada, Pala, Prnjavora, Srebrenice, Šamca, Jezera, Foče, Novog Grada i Petrova.