3. novembra u Administrativnom centru Grada Istočno Sarajevo u organizaciji Saveza opština i gradova Republike Srpske održan je sastanak  ne temu „Normativnopravna rješenja o mjesnim zajednicama „.
Sastanak je organizovan na temu dosadašnjih aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a koje se odnose na normativnopravno uređivanje položaja, rada, organizacije i uopšte funkcionisanja mjesnih zajednica, sa posebnim osvrtom na pravna rješenja sadržana u Zakonu o lokalnoj samoupravi kao i u lokalnim propisima. Na sastanku su prisustvovali sekretari skupština i kordinatori za rad sa mjesnim zajednicama  iz JLS: Kalinovik, Milići, Vlasenica,Trnovo, Bijeljina, Višegrad, Rudo, Nevesinje, Foča, Istočno Sarajevo, Zvornik, Istočni Stari Grad, Sokolac,  Han Pijesak, Gacko, Novo Goražde i  Istočno Novo Sarajevo.
 Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH je zajednički projekat vlada Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vladom  Brčko Distrikta BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde i Savezom opština i gradova Republike Srpske i Savezom općina i gradova Federacije BiH.