HeaderSOGRSen

 

BAnerZaBazuOpstinaEn
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

61.sjednica Predsjedništva Saveza

There are no translations available.

TREBINJE- Trebinje je 22.septembra 2017.god. bilo domaćin 61. sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, na čijem dnevnom redu je bilo više tačaka iz problematike od interesa za rad i funkcionisanje lokalnih samouprava. Pored članova Predsjedništva, iz ukupno 19 lokalnih zajednica, sjednici je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, te predstavnici ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, republičkih uprava i agencija – za inspekcijske poslove, civilnu zaštitu i bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.
Savez opština i gradova je važan partner i „najteži sagovornik“ Vlade Republike Srpske, poručila je ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić. Na ovim relacijama nema mjesta politikanstvu, pa ni novi zakon o lokalnoj samoupravi, kaže ona, nije kreiran bez podrške saveza.
„Ovo je bila prilika i da najavimo da će tokom oktobra ministarstvo raditi analizu stanja u svim lokalnim zajednicama, kako bi – godinu dana od stupanja na snagu zakona o lokalnoj samoupravi – sagledali stanje na terenu, šta su problemi u provođenju zakona, te koje je to odredbe zakona eventualno potrebno mijenjati“, istakla je Rešićeva.
Jedan od tema sjednice bila je i aktuelno stanje sa smještajnim kapacitetima pod upravom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje je, kako se čulo, spremno da ove stambene jedinice ponudi korisnicima na otkup – a prikupljena sredstva investira u program socijalnog stanovanja.
sjednica Predsjednistva Trebinje 3
U proceduri je i izrada zakona o socijalnom stanovanju, koji će u značajnoj mjeri riješiti stambeno pitanje socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, poručio je Radovan Grajić iz ovog ministarstva.
„Nacrt ovog zakona bi trebalo da bude kompletiran do kraja godine, a Savez opština i gradova je organizacija koja je sa svojih 47 opština uključena u izradu zakonskih rješenja, jer su direktno zaiteresovane za ovaj zakon i rješavanje socijalnih slučajeva u svojim lokalnim zajednicama“, istakao je Grajić.
Načelnicima lokalnih samouprava Srpske, koje čine Predsjedništvo saveza, predstavljena su i buduća zakonska rješenja koja će uvesti jedinstven sistem, metodologiju postupanja i viši stepen koordinacije republičkih i opštinskih inspektora.
sjednica Predsjednistva Trebinje 2
Time se više neće dešavati da kod istog privrednog subjekta u kratkom vremenskom periodu dolaze obje inspekcije. Zakon će omogućiti i da inspektor jedne opštine može da radi na teritoriji druge opštine, uz saglasnost načelnika i oba inspektarata, čime će se uspostaviti efikasniji sistem inspekcijskog nadzora – sa manje angažovanih ljudi“, pojasnio je Predrag Tomić iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.
Predsjedavajući Savezom opština i gradova RS Ljubiša Ćosić ističe da je značaj ovakvih susreta čelnih ljudi opština i gradova Srpske – razmjena iskustava, definisanje problema lokalnih zajednica u različitim oblastima, te njihovo delegiranje prema ključnom partneru – Vladi RS.
„Stvarni život se odvija u lokalnim zajednicama, on je svakodnevan i dinamičan. Iz života proizilaze različita rješenja koja mogu biti pretvorena i u konretne zakonske odredbe, koje će poboljati funkcionisanje lokalnih zajednica“, rekao je on.
Zato su uz pitanja koja su se našli na dnevnom redu današnje sjednice, otvorena i brojna druga od interesa za lokalne samouprave, kaže domaćin sjednice, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
sjednica Predsjednistva Trebinje
„Važno bi bilo da izmjenama i dopunama aktuelnog zakona o turizmu omogućimo uvođenje i turističkog inspektora i ta inicijativa je danas dobila podršku. Znamo da lokalne samouprave imaju mnogo problema i sa preduzetnicima koji ne plaćaju svoje obaveze, odjavljuju se u Poreskoj upravi RS, a mnogi neplaćeni računi padaju na teret lokalnim upravama. Tako da je odavde potekla inicijativa i za izmjene zakona o preduzetničkoj djelatnosti“, pojasnio je Petrović.
Na današoj sjednici, između ostalog, razgovarano je i o novim modalitetima podsticaja najsiromašnijim opštinama u Srpskoj, na dnevnom redu bila je i informacija Republičke uprave civilne zaštite o analizi sistema zaštite i spasavanja Republike Srpske, dok je Agencija za bezbjednost saobraćaja predstavila Javni poziv za sufinansiranje projekata namjenjenih za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave u 2018. godini.

 


Web site supported by the project CDMA - Strengthening the capacity of municipal association funded by SIDA and implemented by VNG International.

LofoSidalogoVNGint