LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Odobreno 450 hiljada maraka za sanaciju 48 poplavljenih kuća

grb-srbacSRBAC 16.2.2015.g.-Za sanaciju 48 porodičnih kuća u srbačkoj opštini koje su pretrpjele štete u majskim i avgustovskim poplavama, preko razvojnog programa UNDP BiH odobreno je 450 hiljada maraka. U proteklih mjesec dana započeli su radovi u većem broju ovih stambenih objekata a za realizaciju programa zadužen je opštinski službenik i diplomirani inženjer građevinarstva, Mladen Dragosav.
“Srbačka opština je jedna od rijetkih kojima je odobren ovako veliki iznos za sanaciju šteta od poplava, za šta su prije svega zaslužni načelnik opštine Drago Ćirić i njegovi saradnici. Radi se o porodičnim objektima koji su evidentirani od strane stručne komisije opštinske uprave”, rekao je Dragosav.
Iako su za sada odobrena sredstva za 48 kuća, postoji naznaka da bi se u drugom krugu ovog projekta, broj kuća mogao povećati.
Radove izvodi građevinsko preduzeće “Progres-gradnja” iz Banjaluke a iako hladno zimsko vrijeme utiče na intenzitet radova, procjenjuje se da bi mogli biti završeni u roku od dva mjeseca.
2015-02-16-Srbac Potpisivanje Memoranduma
“Vrši se rekonstrukcija podova, zidnih obloga, kupatila i stolarije. Radi se na tome da se ljudima koji su pretrpjeli značajne štete a koji su najvećim dijelom iz socijalnih kategorija, omoguće osnovni uslovi za stanovanje”, pojasnio je Dragosav.
Jedno od domaćinstava kojem su odobrena sredstva je porodica Bogdana i Milijane Kotaraš iz Kukulja koji su prezadovoljni kvalitetom izvedenih radova.
“Sanirano nam je kupatilo a dobili smo i tri nova prozora, četvoro vrata i pločice za špajz i kupatilo. Zahvaljujemo se Opštini Srbac, UNDP BiH kao i Vladi RS od koje smo dobili vaučer od 5.000 KM koji smo utrošili za nabavku namještaja i druge potrebe”, kaže Bogdan Kotaraš.
Sašo Švraka koji sa ocem i majkom živi u Liliću, u kući udaljenoj svega stotinjak metara od Vrbasa, takođe je prezadovoljan što se po prvi put našao neko da na ovakav način pomogne u sanaciji šteta od poplava.
“Dobio sam novu stolariju i pločice a prostorije su kompletno okrečene. Takođe sam dobio vaučer u iznosu od 3.200 KM koji sam utrošio za nabavku namještaja i sanaciju podova”, kaže Švraka.
Do sada je sanirano ukupno 25 kuća a preostala 23 domaćinstva bi trebala da budu sanirana najkasnije do kraja marta ove godine.
Potpisan Memorandum o realizaciji programa Omladinske banke i u naredne dvije godine
Načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić i projekt menadžer Omladinske banke, Željko Pauković, potpisali su Memorandum o nastavku saradnje između Fondacije “Mozaik” iz Sarajeva i Opštine Srbac na razvoju i nadogradnji programa Omladinske banke u srbačkoj opštini.
Ovim dokumentom je predviđeno da se projekti Omladinske banke realizuju u srbačkoj opštini i u naredne dvije godine.
Projekt menadžer, Željko Pauković, rekao je da je u proteklih pet godina kroz program Omladinske banke realizovano čak 40 projekata na području srbačke opštine.
“Projekti su bili vrijedni do dvije hiljade maraka i rješavali su neke ključne probleme mladih u ruralnim i sredinama i užem gradskom području, kao što su izgradnja sportskih terena, organizacija kreativnih radionica, kulturne i edukativne aktivnosti i mnogi drugi projekti u kojima je volonterski učestvovalo na stotine mladih ljudi”, istakao je Pauković.
Uspjesi Omladinskih banaka u Srpcu i drugim partnerskim opštinama poslužili su kao platforma za postavljanje novog modela obrazovanja i finansiranja ideja za društveno poduzetništvo mladih, koje će se realizovati u okviru novog programa pod nazivom M-Seed.
To podrazumijeva da Fondacija “Mozaik”, u saradnji sa 50 partnerskih opština u BiH, u narednih 10 godina ima namjeru da obrazuje 100 hiljada mladih ljudi u oblasti preduzetništva, uradi 5 hiljada omladinskih volonterskih akcija i otvori oko 500 društvenih preduzeća u partnerskim opštinama koje će voditi oko hiljadu mladih preduzetnika.
“Nadam se da će u naredne dvije godine biti realizovan najmanje jedan ili dva biznis plana koje će voditi neko od mladih ljudi, za šta će biti odobreno od 20 do 40 hiljada maraka. Time će se rješavati jedan od ključnih problema opštine ali i omladine u cjelini a to je nezaposlenost”, rekao je Pauković.
Načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić, podsjetio je da je lokalna uprava u Srpcu prošle godine izdvojila oko 10 hiljada maraka za realizaciju omladinskih projekata i zahvalio se Fondaciji “Mozaik” na uspješnoj saradnji.
“Nadam se da će i u naredne dvije godine biti realizovane omladinske inicijative koje će privući mlade da ostanu u Srpcu i razvijaju naš grad kako bi bio bolji i ljepši za život”, rekao je načelnik Ćirić.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA