LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Drugi sastanak načelnika oštećenih opština

grb-petrovoU Petrovu je 18. februara 2015.g. održan drugi sastanak načelnika opština Republike Srpske kojima su zbog smanjenja koeficijenata preraspodjele sredstava od PDV-a značajno smanjena budžetska sredstva. Zbog ove odluke Vlade RS, koja je stupila na snagu 01. jula prošle godine, opstanak ovih opština, koje su uglavnom iz reda nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, doveden je u pitanje. Načelnici su odlučili, da će, ukoliko se utvrdi postojanje osnova, protiv Vlade RS podnijeti tužbu.
Da li je odluka Vlade RS kojom su smanjeni koeficijenti raspodjele sredstava od indirektnih poreza za 37 opština zakonita, da li su dobri kriteriji za određivanje koeficijenata, šta je rješenje problema koji je zavio u crno ove lokalne zajednice i kako ove opštine da funkcionišu u buduće, pitanja su o kojima se najviše diskutovalo na ovom sastanku.
„Ukoliko se nešto ne promijeni moraćemo da primijenimo sve zakonske mjere da osporimo ovu odluku, jer je zaista dovedeno u pitanje funkcionisanje svih ustanova i institucija koje su na budžetu opštine Petrovo“, rekao je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković. 
„Ova odluka je nezakonita jer je donesena u sred fiskalne godine, i zato što je temeljena na bazi preliminarnih a ne konačnih rezultata popisa stanovništva“ ustvrdio je načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović.
„Mi smo sada u situaciji da se bavimo posledicama, da se između sebe svađamo i pravimo nezdravu atmosferu. Suština je u tome da se razriješi da li je ova odluka Vlade RS zakonski utemeljena ili je to bila odluka pred izbore, koja je izazvala negativnu klimu i negativne posledice po lokalne zajednice“, rekao je načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković, izrazivši uvjerenje da i lokalne zajednice i Vlada RS moraju da rade u interesu svih građana, a ne da Vlada „jednima bude majka a drugima maćeha“. 
Načelnici opština na ovom sastanku donijeli su zaključak da zajednički angažuju advokatsku kancelariju koja bi utvrdila osnove za podnošenje tužbe protiv odluke donesene od strane Vlade Republike Srpske o učešću opština i gradova u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspređivanja tih prihoda. Ukoliko postoje osnove za tužbu ista će biti podnesena a troškove će opštine, potpisnice ovog zaključka, snositi solidarno.
2015-02-18-Petrovo1
2015-02-18-Petrovo2

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA