LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Ministar Petar Đokić boravio u radnoj posjeti Srpcu

grb-srbac9. maj, Srbac - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u petak 8. maja u Srpcu sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem i predsjednikom Skupštine opštine Zoranom Đukićem i razgovarao sa njima i njihovim saradnicima o privrednoj i ekonomskoj situaciji u srbačkoj opštini.
Najviše pažnje posvećeno je privlačenju stranih investitora i stabilizaciji budžeta opštine Srbac u čemu je ministar Petar Đokić obećao snažniju podršku Vlade Republike Srpske.
„Uvjerio sam se da je Srbac stvorio kvalitetne preduslove za izgradnju industrijskih pogona i potrudićemo se da privučemo što veći broj investitora u ovu lokalnu zajednicu. Obaveza Vlade je da pomogne Srpcu u istoj mjeri koliko pomaže i drugim opštinama u Republici Srpskoj, naročito kada je riječ o sanaciji štete iz prošlogodišnjih poplava. Ove elementarne nepogode su prouzrokovale velike troškove i bez snažnije pomoći Fonda solidarnosti Republike Srpske neće se moći sanirati rupe u budžetu opštine Srbac“, istakao je ministar Đokić.
Načelnik opštine Drago Ćirić je informisao ministra da je u ovoj godini zabilježeno blago povećanje privredne aktivnosti na području opštine Srbac a da se u naredne dvije godine očekuje njen snažniji rast.
„Prije nekoliko mjeseci je otvorena fabrika parketa u Prijebljezima a ovih dana je izvršen tehnički prijem fabrike za proizvodnju flaširane vode u Gornjim Srđevićima. Na ovaj način će biti povećan priliv novca u opštinski budžet. Klaonica Perutnine Ptuj u Poveliču je u pregovorima za izvoz pilećeg mesa u arapske zemlje i ukoliko se to ostvari, to će biti snažna finansijska injekcija za našu opštinu. Ukoliko bi Vlada RS dala dodatni stimulans, u čemu očekujem podršku ministra Petra Đokića, ne bi više bilo krize u našem budžetu“, rekao je načelnik Ćirić.
Nakon prijema u zgradi opštine, ministar je sa predstavnicima opštinske uprave obišao industrijski pogon „Atom Company“ koji izvozi stolice i drugu metalnu galanteriju u Italiju i Holandiju.
2015-05-09-Posjeta Petar Djokic
Vlasnik pogona, Momir Aničić, rekao je da je ovo prva posjeta predstavnika Vlade RS u 15 godina postojanja ovog preduzeća i zahvalio načelniku Dragi Ćiriću što je posredovao da najviše državne institucije obrate pažnju na ovaj proizvodni subjekat.
„U poslednje dvije godine povećana je proizvodnja u našem pogonu. To je rezultiralo da prošle godine zaposlimo 10 novih radnika i trenutno zapošljavamo ukupno 25 ljudi. Potrebe za radnom snagom su veće i narednih mjeseci ćemo preko Zavoda za zapošljavanje RS pokušati pronaći još najmanje tri do četiri radnika“, rekao je Aničić.
On je dodao da je vrijednost proizvodnje u njegovoj firmi prošle godine iznosila 430.000 KM, a za samo četiri mjeseca ove godine više od 200.000 KM. Italijanskim kupcima godišnje se isporuči 100.000 metalnih stolica i 120.000 metalnih nosača papira dok je za jednu holandsku firmu početkom ove godine počela isporuka ukrasnih metalnih elemenata za konjsku opremu, koja je veoma tražena u svijetu.
Ministar Petar Đokić je rekao da je Vlada RS pripremila čitav set mjera kojima će pomoći ovakve i slične industrijske pogone kako bi se unaprijedio proizvodni proces. Prema njegovim riječima, na nivou Republike Srpske je zabilježen porast industrijske proizvodnje o čemu govori da su rezultati iz prva četiri mjeseca ove godine puno povoljniji u odnosu na isti period prošle godine a drastično su poboljšani u odnosu na 2013. godinu.
„Uveli smo razne poreske olakšice, podsticaje za novootvorena radna mjesta i druge stimulacije kako bismo zadržali sadašnji trend razvoja i podigli ga na još veći nivo. Uvjerio sam se da ovaj pogon u Srpcu bilježi postepen rast iz godine u godinu i to je primjer i drugim preduzećima u okruženju kako se uspješno posluje“, istakao je Đokić.
Po završetku radne posjete Srpcu, ministar je sa načelnikom i njegovim saradnicima obišao industrijsku zonu Crnaja kako bi njene pogodnosti prenio potencijalnim stranim investitorima zainteresovanim za otvaranje fabrika na ovom lokalitetu.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA