LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

XV redovno zasjedanje Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske

TESLIĆ, 13.APRIL 2018-15. redovno zasjedanje Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske održano je 13.aprila 2018.godine u hotelu „Kardial“ u Tesliću, s početkom u 11 časova. Ova Skupština organizovana je uz pomoć projekta „Jačanje saveza opština i gradova u BiH“, koji finansiraju Švedska agencija za međunarodnu saradnju – SIDA i Švajcarska agencija za međunarodnu saradnju – SDS. Pored delegacija gradova i opština, na Skupštini je učestvovali i ministrica uprave lokalne samouprave, predstavnici Ambasada Švajcarske i Švedske,  direktor Republičke uprave civilne zaštite te predstavnici medija, predstavnik Privredne komore RS i predstavnici medija.
Skupština SOGRS Teslić 2
Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpsk, Lejla Rešić tokom svog obraćanja članovima Skupštine naglasila je da je Inicijativa o izdvajanju dodatnih 300.000 KM za izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine iz budžeta Vlade dobila podršku Narodne skupštine. Pravilnik o dodjeli sredstava je stupio na snagu i komisije su spremne da prime projekte iz ovih lokalnih zajednica.

"Iskoristiću priliku da animiram sve izrazito nerazvijene i nerazvijene lokalne zajednice da kontaktiraju ministarstvo uprave i dobiju instrukciju na koji način mogu prostupiti ovim sredstvima koja su od danas, ponavlјam, i operativna", rekla je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave u Vladi Srpske.

Od 64 članice Saveza opština i gradova, njih 33 pripadaju grupi nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica. Zbog toga će svaka dodatna sredstva biti od velike koristi.

"Naravno da će sredstva mnogo značiti nerazvijenim opštinama, pogotovo mojoj opštini koja je 20 godina bila na margini. Nadam se da će ova sredstva biti namjenski uložena kako bi stanovništvo pobolјšalo svoj život u našoj lokalnoj zajednici", istakla je Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar.

"Mi ćemo ove godine pokušati da dođemo do modela koji bi malo popravio koeicijente, a prije svega popravio odnose prema ovim opštinama. Ali, idealno bi bilo rješenje ukoliko bi u partnerstvu sa Vladom Republike Srpske došli do većeg iznosa i taj iznos bi bio od 5 do 10 miliona KM i zadovolјilo bi sve", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Analiza stanja u inspekcijama na svim nivoima vlasti u Srpskoj pokazala je da inspekcije postupaju po istom zakonu, ali posluju drugačije. Ovaj problem se mora riješiti u saradnji sa građanima, privrednicima, lokalnim zajednicama i republičkim institucijama, poručila je resorna ministarka tokom sjednice Saveza.

Skupština SOGRS Teslić

Skupština SOGRS Teslić 4

 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA