LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Predsjednica Vlade RS razgovarala sa delegacijom Saveza o najavljenom povećanju plata

BANJA LUKA-Predsjednica Vlade Republike Srpske Želјka Cvijanović, zajedno sa ministrima, razgovarala je danas (26.6.2018) u Banjaluci sa delegacijom Saveza opština i gradova Republike Srpske koju je predvodio predsjednik ovog saveza Ljubiša Ćosić.
Na sastanku je razgovarano o najavlјenom povećanju plata svim radnicima u Republici Srpskoj i o o ulozi lokalnih zajednica u tom kontekstu.
Predsjednica Vlade je izjavila da će gubici koji će nastati u budžetima lokalnih zajednica zbog mjera usmjerenih na povećanje plata radnicima u Srpskoj biti sanirani kroz povećanje prihoda po osnovu poreza na potrošnju, povećanje broja radnika i pojačani rad inspekcijskih organa.
Istakla je da će ta sredstva biti nadoknađena i kroz finansiranje određenih kapitalnih projekata na lokalnom nivou, u koje će Vlada uložiti 120 miliona KM. 
"Zajednička poruka je da svi pozdravlјamo mjeru koja se odnosi na povećanje plata, u kojoj jedan dio troškova otpada na lokalne zajednice", rekla je predsjednica Cvijanović. 
Ona je rekla da postojeći pokazatelјi govore o rastu prihoda i očekivanom rastu posebno u poslјednjem kvartalu ove godine, pogotovo po osnovu PDV-a, za što su najviše zainteresovane lokalne zajednice, te istakla da projekcije za slјedeću godinu djeluju veoma optimistično. 
"Svi smo optimisti da se Srpska kreće dobrim putem, bilјežimo stalni rast prihoda i ova mjera koju donosimo, a odnosi se na povećanje plata, je dobra mjera koju građani pozdravlјaju", naglasila je predsjednica Cvijanović. 
Predsjedica Vlade je navela da u Vladi i među akterima na lokalnom nivou postoji potpuna saglasnost da je ovo pozitivna mjera, te da neće ostati nijedan gubitak koji se neće moći sanirati. 
Predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić rekao je da će mjera koja se odnosi na povećanje dijela neoporezivog dohotka sa 200 KM na 500 KM donijeti manje prihoda u budžete lokalnih zajednica, ali da lokalne zajednice ovu mjeru pozdravlјaju jer će uticati na bolјi život građana, veće plate, povećanu potrošnju, čime će se, uz niz drugih mjera, taj prihod vratiti lokalnim zajednicama. 
"Ono što nas raduje jeste što rastu prihodi od indirektnih poreza, čime raste i dio predviđen za lokalne zajednice koji je prvobitno planiran na 302 miliona KM, a biće povećan na 315 do 320 miliona KM", naglasio je Ćosić. 
On je dodao da su projekcije za iduću godinu da će taj prihod biti 345 do 350 miliona KM, što će automatski da nadomjesti ovaj gubitak u narednih godinu ili dvije.
Ćosić je naveo da će mjera Vlade o povećanju plata doprinjeti većem broju zaposlenih u lokalnim zajednicama, te izrazio zadovolјstvo što ovu mjeru, pored Saveza opština i gradova Srpske, podržavaju i ostali socijalni partneri.
Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar pravde Anton Kasipović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar zdravlјa i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.
soig 26062018 324526948

Izvor: Web stranica Vlade Republike Srpske


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA