LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

#MjesneZajednice: Osnovana Mreža koordinatora za poslove sa mjesnim zajednicama

Sarajevo, 04. septembar, 2018. – Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, osnovana Mreža koordinatora iz jedinica lokalne samouprave za poslove sa mjesnim zajednicama Saveza opština/općina gradova RS-a i Federacije BiH. U uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH i generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a Aco Pantić.
Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije BiH organizovali su osnivački sastanak na bazi izraženih potreba iz svakodnevne prakse službenika koji rade na poslovima sa mjesnim zajednicama.
„Mreža ima za cilj unapređenje primjene regulatornog okvira, stručnog znanja i dobrih praksi u oblasti ostvarivanja funkcija mjesnih zajednica u jedinicima lokalne samouprave, organizovanja i rezultata, te uloge savjeta mjesnih zajednica, planiranja rada i ukupnog razvoja mjesnih zajednica“ rekao je Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a.
„Pored osnivanja Mreže praktičara, Savez će podržati horizontalnu integraciju ideja i dobrih praksi koje su razvijene i provedene kroz projekat „Mjesne zajednice“, te će kontinuirano pružati informacije svim članovima kao što su razmjena dobrih praksi i metodologije za rad sa mjesnim zajednicama“ rekla je Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.
Uz razmjenu dobrih praksi i umrežavanje, Mreža će omogućiti članicama Saveza da prioritetna regulatorna i druga pitanja zajednički adresiraju prema višim nivoima vlasti, stručnoj javnosti kao i međunarodnim organizacijama aktivnim na lokalnom nivou. Mreža će djelovati kao neformalno savjetodavno tijelo članica Saveza.
„Za Vladu Švicarske, ove aktivnosti i sam projekat je od posebnog značaja jer je upravo lokalni nivo u procesu rada važan korak, a na kojem se može aktivirati veće učešće građana za lokalne demokratske procese. U potpunosti podržavamo angažovanje svih lokalnih koordinatora koji su prisutni danas, a koji mogu napraviti stvarnu razliku u motivaciji i za dobrobit svih građana u BiH“, kazala je Dimka Stantchev Skie, viša savjetnica za pitanja socijalne inkluzije i lokalne samouprave pri Ambasadi Švicarske u BiH.
Podršku radu Mreže koordinatora za poslove sa mjesnim zajednicama iz jedinica lokalne samouprave pruža Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji je zajednički projekat Vlade Švajcarske i Vlade Švedske a sprovodi ga UNDP u BiH.
Slika sa Osnivačkog sastanka04092018
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontakt informacije za medije:
Savez opština i gradova RS
055 220 270
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA