LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Dvodnevna radionica na temu Finansijske samoprocjene i unapređenja finansija gradova i opština

SARAJEVO-U Sarajevu je 25 i 26. septembra u hotelu Europa, održana dvodnevna radionica na temu Finansijske samoprocjene i unapređenja finansija gradova i opština (MFSA timova), koju je organizovao Program Urbanog Partnerstva Svetske Banke (WB) i Republike Austrije.
Cilj tehnicke radionice je diskusija i razmjena iskustava predstavnika gradova i opština iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije na teme upravljanja dugom, planiranje i finansiranje kapitalnog budžeta i investicija, legalizacija, javno privatna partnerstva, kao i ucesce građana u donošenju odluka. Takodje, predstavljena je i redizajnirana alatka za samoprocenu opštinskih finansija (MFSA 2.0), koja je upotpunjena modernizovanom vizuelnom softverskom aplikacijom.
Iz Republike Srpske učestvovali su gradovi i opštine koji su uključeni u Program Urbanog Partnerstva, koji je trenutno u svojoj trećoj fazi, gradovi Banja Luka i Prijedor, kao i opštine Prnjavor, Višegrad i Foča.
Prvog dana radionice, u seseiji na temu Izvori finansiranja kapitalnog budžeta Božana Šljivar, načelnik odjeljenja za finansije grada Banja Luka prezentovala je iskustva svog grada prilikom izrade Plana kapitalnih investicija koji je nedavno rađen kao i izrade strategije razvoja grada koja je trenutno u toku.
Drugog dana radionice, u sesiji na temu Upravljanje dugom Goran Rakić iz Saveza opština i gradova Republike Srpske moderirao je sesijom i prezentovao pravni okvir, strateške ciljeve upravljanja dugom, zaduživanje i obuhvat duga kao i stanje ukupnog duga u Republici Srpskoj sa akcentom na stanje ukupnog duga prema porijeklu duga.
Jelena Pavlović-Hrgar, savjetnik za investicije u odjeljenju za saobraćaj grada Banja Luka učestvpovala je u sesiji koja je za temu imala Legalizaciju. Predstavivši pravni okvir za proces Legalizacije u Republici Srspkoj istakla je kao dobar primjer rad u okviru projekta Integracija neformalnih naselja koji je realizovan kao pilot projekat u gradu Prijedor.
viber image  99
viber image 2
viber image 6
viber image
viber image 3

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA