LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije BiH sa Centrom za ekspertizu pri Savjetu Evrope održavaju radionicu o prekograničnoj saradnji

Međugorje - 13. i 14.11.2019.god Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije BiH sa Centrom za ekspertizu pri Savjetu Evrope organizuju dvodnevnu radionicu na temu prekogranične saradnje za članove Odbora za međunarodnu saradnju i EU integracije i Odbora za privredni razvoja SOGRS, te članove Radne grupe za EU integracije SOGFBIH.
Ciljevi radionice koja se održava u srijedu i četvrtak u „Etno selu“ u Međugorju je podstaći diskusiju o potencijalima prekogranične saradnje na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini, predstaviti ključne koncepte, okvire i alate za prekograničnu saradnju, kao i analizirati granični kontekst u smislu potreba prekogranične suradnje te predstaviti najbolje prakse prekogranične saradnje na nivou država članica Savjeta Evrope te identifikovati potencijalne prioritete i inicijative prekogranične saradnje na lokalnom nivou u BiH.
Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin u svom obraćanju zahvalila je te naglasila dobru saradnju dva saveza sa Centrom za ekspertizu pri Savjetu Evrope. Podsjetila je kako su u protekle dvije godine uspješno proveli niz radionica te izrazila zadovoljstvo što se ta saradnja nastavlja, a posebno što se odnosni na prekograničnu saradnju.
U sklopu Projekta "Jačanje kapaciteta saveza u BiH" koji finansiraju Vlada Švedske i Vlada Švajcarske u BiH, sutra će se održati sastanak na temu uvođenja revolving fonda za jedinice lokalne samouprave, te biti prezentovana analiza na ovu temu.
Sastanak je nastavak aktivnosti vezanih za oblast EU integracija, a u narednom periodu u skladu s analizom i sugestijama jedinca lokalne samouprave bit će izrađena analiza i koraci djelovanja Saveza po ovom pitanju.
-Kako je to i navedeno u strateškim dokumentima Saveza jedan od važnih prioriteta u radu Saveza je svakako i podizanje svijesti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave u EU integracijama i pristup fondovima Europske unije-naglasila je u svom obraćanju direktorica Travljanin te dodala kako su savezi ove godine izradili i analizu utjecaja pristupanju Europskoj uniji na jedinice lokalne vlasti u BiH iz pet oblasti i to javne nabavke, politike zapošljavanja i socijalna politika, regionalna politika i strukturni instrumenti, ruralni razvoj i okoliš, a uz podršku Vlade Švedske i Vlade Švajcarske u BiH.
 
CoE Međugorje 1
CoE Međugorje 2
CoE Međugorje 3
CoE Međugorje 4

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA