LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Povučen zakon o šumama

logo SOGRSJuče, 28. maja 2013.godine Vlada Republike Srpske povukla je iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, zbog velikog broja prispjelih amandmana i potrebnih konsultacija.
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Nada Tešanović izjavila je da je Vlada Republike Srpske odlučila da povuče ovaj prijedlog zakona zbog potrebnog usaglašavanja koalicionih partnera i svih relevantnih faktora u vezi sa ovim zakonom.
Podsjećamo da je delegacija Saveza opština i gradova RS održala sastanak sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Administrativnom centru Vlade RS, u Banja Luci, 24.maja 2013. godine. Tema sastanka bio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama RS u kome se predviđalo smanjenje izdvajanja za lokalne zajednice sa postojećih 10 % na 5 %. Delegacija saveza prenijela je stav predsjedništva saveza da stopa koja se izdvaja ne bi trebala biti manja od 10% kao i da postoji druga mogućnost, a to je da se Prijedlog zakona povuče iz skupštinske procedure. U toku razgovora izneseno je niz argumenata, predstavnika saveza, kojima se opravdava stopa od 10% koja je trenutno na snazi. Takođe, izražena je zabrinutost načelnika opština vezano za posledice koje bi umanjenje stope imalo po ove jedinice lokalne samouprave i njihove budžete imajući na umu da se radi o opštinama iz grupe nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.
Ministar Mirjanić naglasio je da on lično upotpunosti razumije probleme vezane za funkcionisanje jedinica lokalne samouprave i saopštio da će inicijative predstavnika saveza sa današnjeg sastanka prenijeti Vladi RS.
Povlačenje aktuelnog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama s pravom se smatra rezultatom niza uspješno sprovedenih aktivnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA