LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Održana studijska posjeta Briselu na temu ’’Regionalna politika Evropske Unije’’

logo SOGRSlogoNalasMreža asocijacija lokalnih vlasti (NALAS) i Local Administration Facility (LAF)- Evropske Komisije organizovali su studijsku posjetu Briselu pod nazivom ’’Regionalna politika Evropske Unije’’ u periodu 22-24 maj 2013.godine. Na studijskom putovanju učestvovali su predstavnici iz Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) koji su imali priliku za razmjenu iskustava sa kolegama iz zemalja EU.
Tokom ove studijske posjete predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Republike Srpske i Saveza opština i gradova Republike Srpske upoznali su se sa regionalnom politikom i regionalnim ekonomskim razvojem EU.
2013-05-24-studiska posjeta briselu-1
U toku trodnevne posjete održane su prezentacije iskustava više evropskih gradova kako u pogledu regionalne politike, korištenja IPA fondova tako i regionalnog ekonomskog razvoja u cjelini.
Osim toga, u toku interaktivnih radionica učesnici su zavisno od njihovih specifičnih interesovanja mogli da kroz studije slučaja upoznaju se sa temama kao što su:
  1. Implementacija regionalnih/lokalnih razvojnih strategija, proces identifikacije i dizajniranja ključnih projekata
  2. Finansijski menadžment u javnoj administraciji, različiti modeli finansiranja projekata
  3. Upravljanje projektnim ciklusom, primarni set alata za pisanje i upravljanje projektom
Učesnici su posjetili regionalnu kancelariju regije niža Austrija u Briselu gdje su na primjeru jedne austrijske regije upoznali se sa ulogom ovakve vrste regionalnih kancelarija i njenim mogućnostima za zagovaranje i lobiranje specifičnih interesa jedne regije. Ovi interesi mogu da se u manjoj ili većoj mjeri razlikuju od stava koji država iz koje potiče regija može da ima po nekom od pitanja kojim se bave institucije Evropske Unije.
2013-05-24-studiska posjeta briselu
U budućem periodu Mreža asocijacija lokalnih vlasti (NALAS) i Local Administration Facility (LAF)- Evropske Komisije nastaviće da organizuju veoma korisne i edukativne studijske posjete Briselu na različite teme od interesa za lokalne i regionalne vlasti.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA