LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Održana konferencija za medije - Predstavljen novi koncept projekta Bikon i objavljene teme VIII kruga

U Bijeljini je 20. juna 2013. godine u organizaciji Saveza opština i gradova Republike Srpske i Saveza općina i gradova Federacije BiH održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi koncept  projekta „Bikon plus- najbolje prakse“, te zvanično najavljen početak  osmog kruga projekta.

U uvodnom dijelu medijima i gostima se obratio  gospodin Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske, koji je govorio o Bikon Šemi kao projektu koji je započeo 2005.godine kada su ga zvanično predstavili Misija OEBS-a i Savjet Evrope, a koji je od 2009. godine prešao u nadležnost lokalnih vlasti. Takođe se zahvalio OEBS-u koji je svo vrijeme nastavio da pruža podršku implementaciji ovog projekta. 

Prisutnima se u svojstvu domaćina, predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske i lokalne zajednice koja je do sada četiri puta nagrađena Bikon priznanjem, obratio gospodin Mićo Mićić.Gospodin Mićić je istakao vrijednost projekta, naglašavajući pozitivna iskustva učešća u programu, te pozvao sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da uzmu učešće u osmom krugu projekta.

Novi koncept Projekata“Bikon Plus – najbolje prakse“ je predstavio gospodin Predrag Šupljeglav, predsjedavajući Savjetodavne komsije pograma Bikon Plus, ističući da su se u svim fazama projekta, počevši od prijavljivanja opština do razmjeni najboljih praksi, desile izmjene koje će opštinama olakšati  učešće i poboljšati funkcionisanje cjelokupnog projekta.

Gospođa Milanka Šopin, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, je istakla da projekat pruža mogućnost opštinama da se takmiče i da pokažu u kojima oblastima su najbolje, što doprinosi poboljšanju kvalitetu života građana na lokalnom nivou. Prema njenim riječima, teme novog ciklusa "Bikon plus -  najbolje prakse" su:

1. civilna zaštita - funkcionisanje lokalnih zajednica u vanrednim situacijama

2. stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave s ciljem  privlačenja investicija

3. saradnja skupština opština sa građanima u procesu donošenja odluka i

4. zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja opštine/grada.

Takođe istakla je da je rok za podnošenje aplikacija 25. avgust 2013. godine.

Prisutnima se obratila i gospođa Ivana Boban, šef kabineta u Ministarstvu pravde Federacije BiH , koja je naglasila da će se u cilju pružanja podrške opštinama kada je u pitanju proces apliciranja održati radionice  i to po sljedećem rasporedu:

Mostar, 04. jul 2013. godine

Tuzla, 05. jul 2013. godine

Banja Luka, 08. jul 2013.godine

Istočno Sarajevo[1], 10. jul 2013. godine

Na kraju konferencije gospodin Aleksandar Đurić,član Sekretarijata Bikon Plus projekta i  predstavnik Vlade Brčko Distrikta je istakao značajnu ulogu Brčko Distrikta kada je u pitanju organizovanje  svečanosti dodjele Bikon priznanja, a koja se svake godine organizuje u Brčkom.Takođe je najavio mogućnost održavanja sajma svih dosadašnjih najboljih praksi koji bi se naredne godine održao u Brčkom.

Konferenciji su tadkođe prisustvovali i predstavnik OSCE-a gospođa Ljiljana Perkušić, te menadžeri projekta „Bikon plus – najbolje prakse“ Saveza opština i gradova Fedracije BiH i RS, gospodin Amir Kupusija i gospođa Sanja Krunić.[1] Tačni detalji mjesta i vremena održavanja svih radionica će biti objevljeni na veb stranicama saveza, kao i u dopisima koji će biti upućeni svim jedinicama lokalne samouprave.

2013-06-21 pres bikon 12013-06-21 pres bikon 22013-06-21 pres bikon 32013-06-21 pres bikon 4


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA