LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Unapređenje saradnje između Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave

U organizaciji Saveza opština i gradova Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića je 21. juna 2013.godine održana konferencija pod nazivom „Unapređenje saradnje između Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave“.

Kao što je i bilo predviđeno dnevnim redom, razgovaralo se o dometima i izazovu eksterne revizije u jedinicama lokalne  samouprave Srpske, kao i o iskustvima u provođenju revizije učinka u oblastima za koje su nadležne lokalne vlasti u Republici Srpskoj.

Učesnici konferencije su se složili da revizija jedinica lokalne samouprave treba da poveća ekonomičnost, efikasnost i zakonitost trošenja sredstava kroz objektivnu, nezavisnu i pravovremenu reviziju korištenja sredstava u skladu sa njihovom svrhom.

Na skupu je istaknuto da služba za reviziju javnog sektora nemože samostalno pratiti rad i poslovanje lokalnih organa uprave, a najbolje rješenje je uvođenje internih revizora.

Glavni revizor za reviziju javnog sektora Duško Šnjegota je rekao da je pozicija interne revizije jako bitna i pokazuje da lokalne zajednice koje imaju internu reviziju bolje funkcionišu.

Resorni ministar Lejla Rešić rekla je da interna revizija može biti preporuka za sve lokalne zajednice koje nemaju ovu službu.

„Iz našeg iskustva sa republičkog nivoa cijenimo da je to jedna vrlo važna institucija i da zaista može pomoći i lokalnimzajednicama“, istakla je Rešićeva.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić naglasio je da su interni revizori profesionalci koji znaju šta treba raditi.

„Oni imaju seminare i usaglašavaju se i mislim da je to jedan od puteva kako zajedno sa glavnom službom za reviziju usaglasiti sva ta pravila ponašanja“, rekao je Mićić.

Iako je određeni broj lokalnih zajednica u Srpskoj ocijenjen negativism ili revizorskim izvještajem sa rezervom, u službi za reviziju kažu da se stanje iodgovornost u opštinama ipak popravlja.

Konferenciji je prisutvovao ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić kao i gradonačelnici inačelnici jedinica lokalne samouprave, načelnici odjeljenja za finansije i interni revizori.

2013-06-21 revizijasogrs12013-06-21 revizijasogrs22013-06-21 revizijasogrs3

 

 

 


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA