LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Ministarka uprave na sastanku sa predsjednikom i generalnim sekretarom SOGRS

logo savez novi1Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je u petak (14.03.2014.) u Bijeljini da su zakonska rješenja koja su stupila na snagu u novembru prošle godine najveći uspjeh Saveza opština i gradova Srpske i resornog ministarstva. "Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi koji smo zajedno sa Savezom radili dvije i po godine, ali tu je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o statusu funkcionera, a za nas najznačajniji projekat jeste jedinstvena obuka za sve službenike lokalnih zajednica koja je uniformna - od Novog Grada do Trebinja", rekla je Rešićeva nakon sastanka sa rukovodstvom Saveza opština i gradova Srpske. 
Ona je dodala da je ovo, unazad dvije godine, prvi put da Republika Srpska ima takvu obuku, partnerski urađenu sa Savezom i UNDP-om, koja se provodi da bi službenici na lokalnom nivou bili što efikasniji.
"Ovo je definitivno obilježilo godinu iza nas, jer je ovim projektom prošlo samo u prošloj godini 1.600 lokalnih službenika", rekla je Rešićeva.
Ona je napomenula da je Savez važan partner i resornom ministarstvu i jedan od strateških partnera Vlade Republike Srpske, prvenstveno kada je riječ o strateškim dokumentima, odnosno zakonima koji se odnose na lokalne zajednice.
2014-03-14-sogrsministarka
"Imamo, uz to, i različite obuke, studijske programe, a sada smo dogovarali još jednu ideju koja je inicirana elektronskom bazom matičnih knjiga, a to je da bi bilo potrebno napraviti jedinstvenu bazu svih stručnih lica koja se time bave kako bi lakše međusobno komunicirali i radili", Rešićeva.
Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić rekao je da se novi Zakon o lokalnoj samoupravi aktivno primjenjuje.
"Počeli smo pripreme za sljedeću sjednicu Saveza jer smatramo da će ona biti veoma važna, s obzirom na niz izvještaja o radu i programu rada spremanih za Narodnu skupštinu Srpske. Kandidovali smo i problem finansiranja jedinica lokalne samouprave", dodao je Mićić, navodeći neke od tema za sljedeću sjednicu Saveza.
On je rekao da u Savezu očekuju detaljnije tumačenja Zakona o građenju, kako bi se načelnici odjeljenja za prostorno uređenje lakše odredili prema njemu.
2014-03-14-sogrsministarka2
Sekretar Saveza Aco Pantić istakao je da je težište rada ovog saveza u prošloj godini bilo na jačanju internih kapaciteta stručne službe Saveza s ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga jedinicama lokalne samouprave i angažovanju na projektima međunarodnih organizacija.
Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, prije sastanka sa rukovodstvom Saveza, sastala se sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.
 
 

 


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA