LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Sastanak rukovodstva Saveza sa načelnicima opština Donji Žabar i Pelagićevo

DONJI ŽABAR- U petak , 7.aprila 2017.godine održan je sasatanak načelnika opštine Donji Žabar i Pelagićevo sa rukovodstvom Saveza opština i gradova Republike Srpske.
Konstatovano je da je neophodno mijenjati kriterijume prikupljanja prihoda od indirektnih poreza i prilagoditi ih potrebama manjih opština. Preseljenjem dijela stanovnika iz Pelagićeva i Donjeg Žabara u distrikt Brčko, umanjeni su i prihodi ove dvije lokalne zajednice.
Uz to, ove dvije zajednice na svom području nemaju srednju školu, što je takođe jedan od kriterijuma za određivanje povrata od PDV-a. Zbog toga je u budžetu Žabara od 2014- te čak 60 odsto manje prihoda.
"Tražimo, ako je moguće, negdje 400- 500 hiljada maraka, da nam bude vraćen povrat PDV-a, da bi mogla lokalna zajednica normalno da funkcioniše", izjavio je Nikola Đokanović, načelnik Donjeg Žabara.
Indirektni porezi su zbog istih razloga u Pelagićevu umanjeni za 15 procenata.
"Opština ima izvorne prihode koji su 80 odsto prihodi od PDV-a, i mi smo u prethodnom nekom periodu zacrtali da se angažujemo na stabilizaciji prihoda od PDV-a", kaže načelnik Pelagićeva Simo Stakić.
Rukovodstvo Saveza opština i gradova istaklo je da su ove dvije opštine zbog malog ubiranja indirektnih poreza najugroženije u Republici Srpskoj. Zato će već u ponedjeljak predsjedniku Republike i resornim ministrima uputiti prijedlog da se ovaj problem što prije rješava.
"Da se solidarno, ako treba, sa svim opštinama ili gradovima, naravno, kako Ministarstvo finansija odluči, a kako je već predlagano, poveća priliv od prihoda od PDV-a za ove dvije lokalne zajednice i do konačnog rješenja omogući njihovo normalno funkcionisanje", objasnio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske. Istaknuto je da će konačno rješenje biti usaglašeno sa novim kriterijumima prema kojima bi finansiranje od PDV-a, stabilizovalo 15- tak najnerazvijenih opština u Republici Srpskoj.
Tv prilog sa sastanka pogledajte putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=5Erj5GnL4sw

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA