LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Konferencija „Dijalog lokalnih i centralnih vlasti Republike Srpske o lokalnim finansijama“

Dijalog lokalnih i centralnih vlasti Republike Srpske o lokalnim finansijama'' naziv je tematske konferencije koju je u Bijeljini  31.marta 2017.godine organizovao Savez opština i gradova Srpske u saradnji sa Svjetskom bankom,.
Na skupu organizovanom u okviru projekta ''Jačanje kapaciteta lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi" bilo je riječi o planiranju kapitalnih investicija na lokalnom nivou, strukturnim reformama u ovoj godini, nadzorom nad javnim finansijama i naplati poreskih prihoda jedinica lokalne samouprave.
Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Svjetskom bankom implementira drugu fazu projekta ,,Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi“  koji provodi i finansira Institut Svjetske banke (World Bank Institute - WBI) u saradnji sa Vladom Republike Austrije. Program je usmjeren na jačanje kapaciteta za urbani razvoj u Jugoistočnoj Evropi.
Ovaj program ima za cilј podršku i pomoć gradovima u modernizaciji i reformi, kroz promovisanje održivog lokalnog razvoja i unaprjeđeno upravlјanje. U projekat je uklјučeno šest zemalјa iz regiona, a iz Republike Srpske u drugoj fazi projekta učestvuju opštine Višegrad, Kotor Varoš, Prnjavor, Teslić, Foča i Čelinac koje će raditi na izradi ,,Samoprocjene opštinskih finansija-MFSA“.
Model samoprocjene vlastitih finansija koji je uvela Svjetska banka implementira se u preko 20 zemalјa širom svjeta. Samoprocjena lokalnih finansija (poznata i kao finansijska revizija) jedan je od njegovih sastavnih dijelova. Spomenuti okvir pokazao se kao snažan instrument za unapređenje upravljanja i odgovornosti te modernizaciju upravljačkih postupaka.
Samoprocjena opštinskih finansija omogućuje lokalnim vlastima da:
  • Ocjene finansijsko stanje lokalne samouprave kroz integrisani pristup,
  • Vrše višegodišnju projekciju prihoda i rashoda budžeta,
  • Vrše procjenu mogućnosti finansiranja kapitalnih investicionih projekata,
  • Pripreme plan unapređenja finansijskog stanja i finansijskog upravljanja,
  • Integrišu MFSA u procedure finansijske kontrole i upravljanja i
  • Razmjenjuju iskustva sa drugim lokalnim samoupravama u BiH i regionu.
Opštine koje su u prethodnom periodu, odnosno u prvoj fazi projekta uvele ovaj model došle su do rezultata i dobar dio planiranja godišnjeg budžeta se realizovao, što se manifestovalo kroz realizaciju modela i te opštine imale su 90 odsto izvršenje budžeta pa i više" rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.
Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine istakao je da je ovaj model izuzetno važan da bi se budžet mogao realizovati ali i neki drugi kapitalni projekti.
Reformski procesi započeti su i kroz novi zakon o lokalnoj samoupravi. Vizija strategije razvoja od 2017. do 2021. godine ima 6 strateških ciljeva, 26 operativnih i preko 76 aktivnosti.
"Ovo će u praksi značiti uvođenje višetipskog koncepta lokalne samouprave, veću fiskalnu odgovornost, agilnost u naplati vlastitih prihoda jedinice lokalne samouprave, veću saradnju i optimalan broj zapsoelnih", izjavila je Milanka Šopin, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.
Domovi zdravlja u narednom periodu prelaze na budžete lokalnih zajednica. Pilot projektom biće obuhvaćen manji broj ustanova, a nakon određenog vremena uključiće i ostale. Definisani su kriterijumi počev od brojeva stanovnika do lokalnih budžeta.
"Pokušaćemo da obuhvatimo i one koji dobro rade i koji dobro posluju i koji imaju poteškoće u poslovanju i da oblast primarne zaštite i finansiranje uredimo na najbolji mogući način", rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Siguran prihod u lokalnim budžetima jeste porez na nepokretnosti čija je naplata 85,46 odsto. Od 2012. do prošle godine u Srpskoj je naplaćeno 108 miliona maraka.
"Mi imamo još mnogo prihoda u ovoj godini, 165 miliona maraka skupljenih prihoda isključivo pripada opštini, a 286 miliona maraka skupljenih sredstava se dijeli između Republike Srpskle i opština", rekla je Zora Vidović, direktorica Poreske uprave Republike Srpske.
U ovoj godini u saradnji sa lokalnim zajednicama biće pokrenuta velika akcija radi suzbijanja sive ekonomije, od čega će korist imati i budžeti i privrednici koji uredno izmiriju obaveze, a imaju nelojalnu konkurenciju od onih koji ne prijavljuju radnike i ne izmiruju obaveze, a ujedno daju lošu sliku stranim investitorima.
Konferencija lokalne finansije
Foto album sa Konferencije možete pogledati putem linka:
 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA