LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Radionica „Samoprocjena opštinskih finansija“ u okviru projekta Jačanje kapaciteta JLS u jugo-istočnoj Evropi

U Višegradu je 1.juna 2017 godine održana radionica „Samoprocjena opštinskih finansija“ u okviru projekta Jačanje kapaciteta JLS u jugo-istočnoj Evropi. Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Svjetskom bankom implementira drugu fazu projekta ,,Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi“  koji provodi i finansira Institut Svjetske banke (World Bank Institute - WBI) u saradnji sa Vladom Republike Austrije.
Program je usmjeren na jačanje kapaciteta za urbani razvoj u Jugoistočnoj Evropi.Ovaj program ima za cilј podršku i pomoć gradovima u modernizaciji i reformi, kroz promovisanje održivog lokalnog razvoja i unaprjeđeno upravlјanje. U projekat je uklјučeno šest zemalјa iz regiona. Na radionici u Višegradu prisustvovali su predstavnici 6 JLS iz Republike Srpske koje su uklјučene u projekat iz Republike Srpske, a to su: Grad Banja Luka i opštine Višegrad, Kotor Varoš, Prnjavor, Foča i Čelinac koje će raditi na izradi ,,Samoprocjene opštinskih finansija-MFSA“.
Cilј procjene finansijskog stanja  lokalnih vlasti je da se prepoznaju klјučni postupci za kvalitetno korišćenje lokalnih izvora finansiranja, javne potrošnje, upravlјanja i održavanja državne imovine, investicijsko programiranje kao i pristup vanjskim izvorima finansiranja, putem zaduživanja i sredstvima donacija/pomoći.
Krajnja korist koju će opštine imati od ovog projekta je uređena finansijska karta koju će Svjetska banka ustupati investitorima, a koja je prvi korak pri odabiru regiona ili opštine za investiranje.
Prije početka radionice upriličen je prijem kod načelnika opštine Mladena Đurevića sa kojim smo razgovarali o samom projektu i o radu lokalne uprave.

Đurević je zahvalio predstavnicima opština i gradova Republike Srpske za posjetu i naglasio da su iskustva koja su razmijenjena na današnjem sastanku dobrodošla.

IMG 0787


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA