HeaderSOGRSen

 

BAnerZaBazuOpstinaEn
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Zajednička sjednica Odbora za evropske integracije saveza

There are no translations available.

SARAJEVO-U ponedeljak, 18.02.2019. godine održana je zajednička sjednica Odbora za međunarodnu saradnju i EU integracije i privredni razvoj SOGRS i Komisije za međunarodne veze, saradnju i EU integracije SOGFBiH.
Direktorica Saveza, g-đa Vesna Travljanin obratila se prisutnima u ime oba saveza, te je u uvodu posebno naglasila posvećenost dva saveza u procesima EU integracija, i predstavljanju i zastupanju interesa jedinica lokalne samouprave iz cijele BiH. Prisutnima se kratko obratio i pozdravio i g-din Mario Vignjević, predstavnik Ambasade Švedske u BiH, naglašavajući opredjeljenje Ambasade Švedske da podrži pozitivne procese razvoja jedinica lokalne samouprave u BiH. 
Glavna tema sjednice bila je diskusija i prezentacija sažetka izrađene analize dva saveza na temu uticaja EU legislative na jedinice lokalne samouprave u BiH iz oblasti: javnih nabavki, politike zapošljavanja i socijalne politike, regionalne politike i strukturnih instrumenata, ruralnog razvoja, okoliša, i iskustva Republike Hrvatske. Analizu je predstavio g-din David Young, a koji je mentorisao proces izrade analize. Učesnici su ocijenili analizu korisnom i naglasili potrebu za jačanjem, kako svijesti, tako i kapaciteta predstavnika jedinica lokalih samouprave u ovoj oblasti. 
Pored predstavljanja analize, predstavnici dva saveza predstavili su prisutnima planove za konferenciju na kojoj će učesnici, pored prezentacije analize, imati priliku čuti iskustva iz regiona i dobre prakse učešća jedinica lokalne samouprave zemalja regiona u procesima EU integracija. Posljednja tema za diskusiju bila je prezentacija nacrta dokumenta „Mapa puta za sudjelovanje saveza u procesu pristupanja EU-u“, a koji identifikuje buduće pravce djelovanja dva saveza u procesu EI. Učesnici su tokom diskusije ponudili dodatne sugestije i rješenje koji će se ugraditi u nacrt dokumenta.
Zaključeno je da je svakako neophodno nastaviti započete procese, uključiti i obezbijediti učešće svih jedinica lokalne samouprave u procesima EU integracija, a posebno u smislu lobiranja i zastupanja interesa lokalnih vlasti u procesima EI, te da oba saveza nastave sa jačanjem svijesti i jačanjem kapaciteta kroz provedbu planiranih aktivnosti iz ove oblasti.
EU integracije Sarajevo

Web site supported by the project CDMA - Strengthening the capacity of municipal association funded by SIDA and implemented by VNG International.

LofoSidalogoVNGint