HeaderSOGRSen

 

BAnerZaBazuOpstinaEn
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Održana sjednica Predsjedništva Saveza

There are no translations available.

GRADIŠKA-U sklopu dnevnog reda 69.sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, koja je održana je 18.juna 2020.g. u gradu Gradiška, razmatrana su slelјeća pitanja: inicijativa Ministarstva prosvjete i kulture u vezi mogućnosti adaptacije i rekonstrukcije prostorija osnovnih škola radi organizovanja programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja; Ekonomski uticaj COVID-19 na budžete jedinica lokalne samouprave; Izvještaj o radu Saveza za period 01.01.-31.05.2020.gosine; Prijedlog Amblema Saveza opština i gradova Republike Srpske; Nacrt Statuta Saveza opština i gradova Republike Srpske; Aktuelna pitanja primjene Kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave; Inicijativa opštine Novi Grad za izmjene Zakona o porezu na nepokretnost; Inicijativa opštine Petrovo i drugo. Nakon pozdravnog obraćanja gradonačelnika Gradiške, Zorana Adžića, prezentiran je i „Sistem objedinjene naplate komunalnih usluga grada Gradiška“.
Predsjednštvo je između ostalog konstatovalo da su jedinice lokalne samouprave za vrijeme pandemije korona virusa pretrpjele značajne budžetske gubitke, poreskih i neporeskihh prihoda, i izrazile očekivanja da će Vlada Republike Srpske pomoći opštinama i gradovima u saniranju dijela budžetskih gubitaka. Takođe, Predsjedništvo predlaže da je potrebno omogućiti veću prohodnost javnih komunalnih preduzeća prema Kompenzacionom fondu i Garantnom fondu Republike Srpske. U sklopu ove tačke dnevnog reda Božana Šlјivar, načelnik Odjelenja za finansije grada Banja Luka, prezentirala je upravlјanje finansijama u gradu Banja Luka prema metodologiji Svjetske banke. U vezi pripema za održavanje naredne Skupštine Saveza zaklјučeno je da se ona može održati i elektronskim putem, ukoliko i dalјe budu na snazi mjere ograničenja broja učesnika na na javnim skupovima.
Sjednici Predsjedništva je prisustvovala i gospođa Senka Jujić, novoimenovani ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, koja je u svom obraćanju istakla da je Savez opština i gradova Republike Srpske strateški partner Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i Vladi Republike Srpske, očekujući uspješnu saradnju u narednom periodu.
IMG-b4220154aece171934ea80603eb203a1-V

 


Web site supported by the project CDMA - Strengthening the capacity of municipal association funded by SIDA and implemented by VNG International.

LofoSidalogoVNGint