LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Zamjenik ministra pravde BiH u posjeti opštini Sokolac

grb-sokolacZamjenik  ministra  pravde BiH Srđan Radulj  posjetio je 26. februara 2014.gdine opštinu  Sokolac, gdje je  razgovarao sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i direktorom Zavoda za  forenzičku psihijatriju Zoranom Kosorićem. Bilo je riječi o pripremama  za  početak rada  Zavoda , državne ustanove, u kojoj će biti smještena lica  sa cijelog prostora BiH.  Radulj je  obišao  prostorije  Zavoda  i upoznao se sa  dinamikom nabavke opreme, a potom se sastao sa načelnikom  opštine Milovanom Bjelicom.
Prema riječima Radulja,  početak rada ove ustanove  predstavlja međunanarodnu obaveza BiH .

2014-02-27-sokolac

-Postoji više odluka Evropskog suda  za ljudska prava koje se odnose na  smještaj lica u  specijalizovane ustanove kao što je Zavod za forenzičku psihijatriju.  Zadovoljan sam   dinamikom opremanja  prostora,  o čemu sam razgovarao sa  direktorom Zavoda. Nadam se da ćemo  obezbijediti   milion maraka  neophodnih za  prve mjesece rada ove  ustanove. Ono što  je veoma značajano,  u Zavodu će biti smještena lica sa  cijele teritorije BiH. Ovo je državna institucija i iz bilo  kog izvora da stignu pomenuta sredstva  ona  će se  kroz poreze, doprinose i druge dadžbine  vratiti u budžet BiH, Federacije BiH ili Republike Srpske – rekao je  Radulj, naglasivši  da će Ministarstvo pravde BiH , uz pomoć  ministarstava pravde  Federacije  BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta,  pripremiti najsvježije podatke  o broju lica koja bi trebalo da budu smještena u  Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu.
Kako je rekao on,  Ministarstvo pravde BiH  ima obavezu  da obavijesti institucije Savjeta Evrope o provedenim aktivnostima  vezanim za otvaranje  Zavoda za forenzičku psihijatriju .
Kako je istakao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, Vlada Švajcarske  je obezbijedila  2. 150. 000 KM  za opremanje Zavoda, ali je  tenderska procedura  usporila te aktivnosti.
-Neke informacije  govore  da je   tenderska procedura  krenula ubrzanijim  tempom, što mora da raduje.  U  Zavodu će biti  200 kreveta  za smještaj pacijenata. Biće  Zaposleno oko  120 radnika, od kojih   70 odsto  mora biti iz medicinske struke. Pošto u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac radi  Odjeljenje  za sudsku psihijatriju, čiji će pacijenti  postati briga  Zavoda, bilo bi  normalno da i  radnici koji trenutno rade u ovom odjeljenju  budu  zaposleni u  Zavodu za  forenzičku psihijatriju, o čemu  je   u više  navrata  razgovarano – rekao je Bjelica i  obećao  punu podršku  lokalne  zajednice  u budućim aktivnostima  vezanim za početak  rada  navadene  ustanove.      
Kako je rečeno danas,   Zavod  za forenzičku psihijatriju trebalo bi da počne sa radom  do kraja  ove godine.
V. Elez

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA