LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Potpisan Ugovor za početak radova na sanaciji vodovodne mreže u Sokocu

grb-sokolacPredstavnici Tima za upravljanje projektima Ministarstva finansija Republike Srpske, preduzeća „AA_komerc“ iz Pala i načelnik opštine Sokolac potpisali su 4. marta u Sokocu Ugovor o realizaciji projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija“, ukupne vrijednosti oko šest miliona KM. Rok za završetak radova, prema danas potpisanom dokumentu je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Sredstva su obezbjeđena uz pomoć Evropske investicione banke.
Pripreme za ulazak u ovoj projekat od posebnog značaja za opštinu, Grad Istočno Sarajevo i samu Republiku Srpsku, počele su 2007. godine, a danas su konačno privedeni kraju svi poslovi vezani za početak radova na sanaciji i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže na području Sokoca, nekoliko prigradskih naselja i tri mjesne zajednice. Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova  je izabrano preduzeće „AA-komerc“ Pale, koje će zajedno sa sokolačkim preduzećem „Rajak VOB“, biti uvedeni u poslove u narednih 30 dana.
-Meni je prije svega drago što su ta preduzeća sa područja Grada Istočno Sarajevo i što će tu uposliti ljudi sa ovih prostora. Sigurno će se voditi računa i o nabavkama roba i dalje podizvođačima radova, ako bude potrebno da se angažuju sa ovih prostora. Danas smo potpisali ugovor za dva lota; Ugovor o nabavci roba, nabavka i ugradnja opreme, vodovoda u cilju zamjene dotrajale opreme, armatura i kućnih vodomjera u iznosu od 259.431 KM. Drugi lot je  na izvođenju radova na vodovodonom sistemu;  prepajanje vodovodnog sistema Knežina na vodovodni sistem Sokolac i rekonstrukcija primarnog distributivnog cjevovoda Sokolac - Podromanija, u iznosu od 664.722 KM. Ukupna vrijednost projekta je 5. 933.988 KM, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.
2014-03-04-potpisivanjeugovora
On je naglasio da Evropska investiciona banka u finasiranju ovog projekta učestvuje kreditnim sredstvima u iznosu od 50 odsto, grant IPA  je 35 procenata, a 15 procenata je učešće opštine Sokolac. U opštini Sokolac vjeruju da će kroz realizaciju prvog i drugog Lota u okviru prve komponente ovog projekta imati uštede,  tako da će moći izvršiti i rekonstrukciju vodovodne mreže u mjesnim područjima Podromanija i Bjelosavljevići, posebno u djelu Industrijske zone „Podromanija“ za koju je u toku izrada studije izvoljivosti. Takođe se nadaju da će kroz racionalizaciju sredstava izvršiti i rekonstrukcija vodovoda na području Ravne Romanije, koja pripada mjesnoj zajednici Podromanija, tim prije što je na ovom prostoru započeta igradnja etno sela. U Administrativnoj službi opštine Sokolac očekuju da Tim za reviziju projekta koji je imenovala Evropska investiciona banka što prije ocijeni drugu komponentu ovog projekta, te da zeleno svjetlo i za treću, kako bi mogli raspisati zajednički tender za obje projektne cjeline, koje bi mogle biti završene u toku iduće godine.
 „Snabdijevanje vodom i kanalizacija Sokoca“, samo je jedan od projekata koji se pripema u 29 opština Republike Srpske, u okviru  glavnog projekta na nivou RS, koji je vezan za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, a realizuje se uz pomoć Evropske investicione banke.
-Radi se o velikom, najkompleksnijem projektu koji se realizuje u Republici Srpskoj. Trenutno na područu 29 opština imamo različite vrste aktivnosti; radove, tendere, studije izvodljivosti ili izradu projektne dokumentacije,  kako bi strateške probleme građanstva koji su vezani za vodosnabdijevanje  i kanalizaciju doveli na nivo kako bi i trebalo da  bude u 21 vijeku.

Projekat je ukupne vrijednosti 100 miliona eura, finasira se sa 50 miliona eura kredita Evropske investicione banke i 35 miliona eura granta.  Dominantno je to sada,  grant Evropske komisije i švedske SIDE , a 15 miliona eura je domaće učešće, odnosno  kofinansiranje što od strane Republike što od strane opština, pojasnila je pomoćnik ministra za finansije RS i šef Tima za upravljanje projektom Radmila Mihić.

Sokolac je, kako je naglasila,  jedna od opština u kojoj se, nakon skoro dvogodišnjeg intezivnog rada,  došlo do faze pred uvođenje izvođača u posao.

- Za taj dio samog uvođenja izvođača zadužena je supervizija. Izabrali smo jedinstvenu međunarodnu superviziju, što je bio uslov Evropske investicione banke. Radi je  konzorcij; španska „EPTISA“ i domaći  D.O.O.  „VODING -92“  iz Bijeljine. Sve procedure u ovom projektu se odvijaju po međunarodnim pravilima i prvi put, naše opštine i Ministarstvo finansija zajedno sa njima sami rade po ovim međunarodno priznatim složenim procedurama, što smatramo dodatnim kvalitetom u ovom projektu, istakla je Mihićeva, ne krijući zadovoljstvo  što  odgovrni u ovom poslu usvajaju novo znanje, kroz obezbjeđenje dobrobiti za građane i unaređenje kapaciteta u svim lokalnim zajednicama i na nivou Srpske.

Projekat „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u Sokocu“ je jedan od najznačajnijih za ovu opštinu u proteklih tridesetak godina, jer će se njegovom realizacijom riješiti niz problema u oblasti distribucije i odvoda otpadnih voda, tim prije što je poznato da je prije uvođenja stečajnog postupka u Javnom preduzećeu Vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštice“, gubitak vode dostizao 40-50 procenata. Vodovodna mreža je dotrajala, a na glavnom crpilištu Vrela Bioštice nema prečistača vode, pa se u vrijeme obilnijih padavima pojavljuje fizičko zamućenje vode za piće.

- Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži Sokolac i  ugradnja vodomjera da bi se mogli kontrolisati svi gubici. Izvođač će biti uveden u posao u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora. Saradnik na projektu je preduzeće  „Rajak VOB“  iz Sokoca i dati rok za  završetak radova možemo upotpunsoti ispoštovati, rekla je Aleksandra Čvoro predstavnik firme „AA-komerc“ iz Pala  , kojoj je nakon tenderske procedure povjereni radovi u okviru prve komponente projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u Sokocu“.

Predstavnici opštine Sokolac danas su sa Timom za upravljanje projektom dogovorili da će u narednih  desetak dana poslati Konsultantski tim koji će uraditi aprezel onog što je učinjeno za drugu i treću komponentu u okviru pomenutog projekta opštine Sokolac. Nakon toga u vrlo kratkom vremenskom periodu mogu očekivati i „zeleno svjetlo“ za izradu tenderske dokumentacije i ponovno raspisivanje javnog tendera po medjunarodnim pravilima.

Ugovor o početku radova na realizaciji prve komponente projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u Sokocu“ potpisali su; pomoćnik Ministra finasija Republike Srpske i šef  Tima za upravljanje projektom Radmila Mihić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i direktor preduzeća „AA-komerc“ iz Pala Petko Vuković.

Dobrila Abazović

 


Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA