LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

U ponedeljak ukidanje vanrednog stanja

grb-bijeljinaStanje u mjesnim zajednicama koje je plavila rijeka Sava je dovoljno stabilizovano da bi na ovom području od ponedeljka bilo ukinuto vanredno stanje, a nadležne ustanove i organi uprave nastavili da izvršavaju svoje obaveze na osnovu redovnih zaduženja, zaključeno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.
U narednim danima porodicama u ovim mjesnim zajednicama biće obezbijeđene životne namirnice kako bi mogli da spremaju hranu u svojim domaćinstvima, a Gradska uprava će nastaviti da obezbjeđuje kuvane obroke za 52 lica smještenih u prihvatnim centrima, najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon sjednice Štaba:
- Prioritet za naredni period je da obezbijedimo krov nad glavom za ljude kojima su uništene kuće koje će morati da budu srušene. Ukupno 85 stambenih objekata je neuslovno za život, a od toga je 45 kuća potpuno uništeno. Zajedno sa ministarstvima za izbjegla i raseljena lica, odnosno boračko-invalidsku zaštitu pokušavamo da pronađemo rješenje za ove porodice, jer među njima ima porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i raseljenih lica, istakao je gradonačelnik Mićić.

Postojeći punktovi za podjelu pomoći u najugroženijim mjesnim zajednicama će nastaviti da rade, uz podršku Crvenog krsta i gradskih službi koje su i do sada organizovale rad punktova.

Osvrnuvši se na negodovanje dijela mještana sela uz rijeku Savu zbog načina podjele platnih kartica za obnovu, gradonačelnik je ocijenio da je do takve situacije došlo zbog prvobitne najave iz Vlade da će sva domaćinstva u kojima je voda ulazila u kuće dobijati platnu karticu sa iznosom od 5.000 konvertibilnih maraka:

- Zbog najave da će sva domaćinstva u kojima je voda ulazila u kuće dobijati po 5.000 KM, bez obzira na visinu štete, stanovništvo poplavljenih područja u prvom popisu nije detaljno prijavljivalo štetu, računajući da će svi dobiti isti iznos. Problem je izazvala odluka Vlade da se šteta manja od 5.000 KM isplaćuje samo do procijenjenog iznosa, a do dodatne zabune je došlo jer platne kartice nisu štampane po mjesnim zajednicama, pa je u svakoj mjesnoj zajednici samo dio domaćinstava dobio kartice.

Gradonačelnik je pozvao građane na strpljenje, jer će u narednim danima sva domaćinstva u kojima je voda plavila stambene objekte dobiti platne kartice, a komisije za popis štete će ponovo obići domaćinstva onih građana koji budu imali primjedbe na popis štete.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA