LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Kina zainteresovana za Bijeljinu

grb-bijeljinaMogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u Bijeljinu, projekti koje kineske kompanije već realizuju u Republici Srpskoj i BiH, kao i stanje u Semberiji nakon poplava i potrebe stanovništva za pomoći bile su glavne teme razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i ambasadora Narodne Republike Kine Dong Čunfenga koji je juče boravio u posjeti Bijeljini.
Kineski ambasador je istakao da postoje velike mogućnosti i interes obije strane da se ekonomska saradnja unaprijedi:
- U Bijeljini smo posebno zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, za šta ovdje postoje odlični preduslovi. Nastavićemo da kontaktiramo, jer smo sigurni da saradnja u ovoj i drugim oblastima može biti uspješna, najavio je ambasador.
Gradonačelnik Mićić je istakao da je Grad Bijeljina posebno zainteresovan za projekte koje su predložile kineske kompanije - izgradnju auto-puteva, prije svega auto-put Brčko-Bijeljina:
- Ovom saobraćajnicom Bijeljina bi dobila saobraćajnu vezu auto-putem sa Hrvatskom kod Brčkog, ali i preko Drine, do Šapca, odnosno, sa Koridorom 10. U Bijeljini su već boravili kineski stručnjaci i izradili idejno rješenje ovog auto-puta koje je dobilo dobre ocjene u Ministarstvu saobraćaja. Nadam se da će ovi projekti biti dio šire privredne saradnje, a mi u Semberiji imamo velike privredne potencijale, prije svega za proizvodnju hrane na otvorenom i u zaštićenim prostorima, ali i za korišćenje geotermalne energije, zaključio je gradonačelnik Mićić.
Gradonačelnik je prihvatio poziv ambasadora da, zajedno sa predstavnicima regionalne Privredne komore i privrednicima, učestvuje na konferenciji lokalnih lidera Kine i srednje i jugoistočne Evrope koja se održava u Pragu krajem avgusta ove godine, što će biti prilika da se potencijalnim kineskim partnerima predstave privredni potencijali Bijeljine.
2014-07-23-bijeljinakina
 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA