LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Forum žena načelnici u jugoistočnoj Evropi

SOMBOR-U Somboru je 5. i 6. decembra 2019.godine, održan  „Forum gradonačelnica/načelnica Jugoistočne Evrope“ na kome je učešće uzelo preko 50 gradonačelnica i žena na odgovornim funkcijama, koje su ovom prilikom razmenile svoja iskustva i prenele poruku jedinstva i podrške. Forum je organizovan pod pokroviteljstvom NALAS-a, a domaćin Foruma bila je Stalna konferencija gradova i opština Srbije.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je tom prilikom da je Srpska dobila najvišu ocjenu na prvom regionalnom Forumu načelnica u Jugoistočnoj Evropi, kada je riječ o programskom budžetiranju i praćenju politika koje su bitne za podršku ženama u politici i ostalim segmentima života.

"Teško je afirmisati ženu kao načelnika opštine, ali kada bude izabrana, sigurno na funkciji ostane još dva mandata. Srpska je na Forumu dobila najvišu ocjenu kada je riječ o podršci ženama", rekla je Rešićeva, koja u Somboru učestvuje na ovom Forumu.Ona je istakla da su BiH i Republika Srpska jedine u regionu gdje se načelnik opštine bira direktno, dok je u ostalim državama indirektno."Iako mi idemo težim putem, broj žena načelnika opština nije veći u zemlјama regiona", dodala je Rešićeva.
 ​Ovome skupu su prisustvovale i načelnice opština Jezero i Mrkonjić Grad: Snežana Ružičić i Divna Aničić te Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske,  koji je članica NALASA, Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope. 

Forum žena Sombor

Forum žena Sombor 2

 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA