LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Savez opština i gradova RS učestvovao na NEXPO 2013

logo savez novi1Rijeka i Opatija bili su od 25. do 27. septembra 2013. domaćini NEXPO, Sajma lokalnih samouprava Jugoistočne Europe. NEXPO je organizovan od strane NALAS-a, mreže lokalnih vlasti jugoistočne Evrope i predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih skupova predstavnika lokalnih vlasti jugoistočne Evrope ove godine. Glavne teme sajma bile su EU integracije, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije. 
Savez opština i gradova Republike Srpske učestvovao je na NEXPO 2013. Tokom trajanja Sajma predstavnici Saveza predstavili su aktuelne projekte čija je implementacija u toku i drugi pravci djelovanja navedeni u razvojnim strateškim dokumentima.
Posebna pažnja posvećena je temi obnovljivih izvora energije i geotermalnim izvorima energije u Republici Srpskoj. Potecijalnim investitorima prikazani su potencijali obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj u cilju uspostavljanja različitih oblika saradnja.
Sajmu je prisustvovao Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić i članovi Predsjedništva Marko Pavić, Divna Aničić i Milovan Topolović. Takođe, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske, g-din Igor Vidović učestvovao je u radu okruglog stola pod nazivom „BFC SEE certifikacija – Regionalni impuls za efektivan lokalni razvoj“. Razmatran je regionalni projekat certifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem, (Business Friendly Certification – BFC) kojim se uspostavljaju i promovišu međunarodni standardi efikasne i transparentne lokalne administracije i poboljšava kvalitet usluga i informacija koje opštine pružaju investitorima i privrednicima.
Ovom prilikom, ministar je potpisao i Sporazum o uspostavljanju prve Regionalne mreže za povoljno poslovne okruženje u jugoističnoj Evropi. Sporazum su potpisale i relevantne institucije iz FBiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Cilj sporazuma jeste nastavak pilot projekta regionalne certifikacije opština kroz uspostavljanje zajedničke regionalne mreže i jačanja regionalnih standarda kvaliteta usluga lokalnih zajednica, te uključenja što većeg broja lokalnih zajednica u proces.
2013-09-30 nexposajam3
 
Svečano zatvaranje međunarodnog sajma lokalne samouprave Nexpo 2013. održano je u Centru Zamet koje je bilo mjesto okupljanja 230 gradonačelnika i načelnika iz 270 jedinica lokalne samouprave iz 16 država Jugoistočne Evrope. Sajam NEXPO 2013 pratila su 134 akreditirana novinara, a u sklopu programa održano je 27 radionica.
2013-09-30 nexposajam1
 
Simboličnom predajom kristalnog znaka NEXPO-a gradonačelniku grada Plovdiva, domaćina sljedećeg sajma 2015., u Rijeci je 27.9. svečano zatvoren sajam lokalne samouprave NEXPO 2013.
2013-09-30 nexposajam2

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA