LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Održana 51. sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradove Republike Srpske

logo savez novi1U opštini Mrkonjić Grad, 23. oktobra 2013. godine, održana je 51.sjednica Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske. Sjednici je pored 16 članova predsjedništva prisustvovala i ministrica uprave i lokane samouprave Lejla Rešić i pomoćnik ministra za resor lokalne samouprave Milanka Šopin, koje su dale osvrt u vezi Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o statusa funkcionera jedinica lokalne samouprave.
Na početku sjednice sve prisutne je pozdravio Generalni sekretar Saveza, Aco Pantić, zahvalio se opštini Mrkonjić Grad i njenom načelniku Divni Aničić na gostoprimstvu. Načelnica Aničić je u kratkom govoru pozdravila prisutne i poželjela Predsjedništvu ugodan rad i boravak u Mrkonjić Gradu.
Zbog odsutnosi predsjednika i zamjenika predsjednika SOGRS-a sjednicom je predsjedavao predsjednik Nadzornog odbora Saveza Savo Minić.
Na sjednici je podržan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, a koji se pred poslanicima u Narodnoj skupštini očekuje naredne sedmice, te je predloženo je da u ime Saveza predsjednik Nadzornog odbora Savo Minić iznese stavove Saveza o ovom zakonu.
Svi su bili složni u ocjeni da su ponuđene izmjene i dopune zakona o lokalnoj samoupravi jedna od nausaglašenijih zakonskih verzija koja će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS. Nacrt je do sada prošao javnu raspravu i većina prijedloga uvrštena je u sam dokument.
''Mislim da je ovo jedan kompleksan i sadržajan materijal koji će u svakom slučaju doprinijeti jednom efikasnijem funkcionisanju lokalnnih zajednica koje po ovom zakonu, a i inače treba da budu servis građana, kaže Minić. Dodajući da uprava treba da radi i zadovoljava potrebe građana opštine na kojoj se nalazi.
Novim zakonom predviđa se da Odbor za žalbe bude vraćen je u nadležnost lokalnih zajednica.
''Odbor za žalbe jedinica lokalne samouprave koji je egzistirao na republičkom nivou vratili smo na nivo lokalne zajednice i to je veoma važno sa aspekta decentralizacije i jačanja lokalnih zajednica. Sada smo predvidjeli da svaka lokalna zajednica ima svoj drugostepeni odbor organizovan pri Skupštinama opština'', rekla je ministrica Rešić. Dodajući da radnicima i dalje ostaje pravo na upravni spor, odnosno sudski postupak.
Na sjednici predsjedništva podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave. Predstavljen je projekat ''Jačanja lokalne demokratije –LOD III i LOD Metodologije, prema relevantnim republičkom institucijama''. Usvojene su informacije o studijskoj posjeti Poljskoj i o održanom Međunarodnom sajmu lokalnih samouprava NEXPO 2013, kao i Informacija generalnog sekretara o radu SOGRS za period jul-septembar 2013.godine.
2013-10-23-sjednica predsjednistva sogrs

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA