LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Simpozijum gradonačelnika gradova Jugoistočne Evrope u organizaciji Instituta Svjetske banke održan u Beču

logo savez novi1Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Austrije i grada Beča, a u organizaciji Instituta Svjetske banke, u Beču je od 10-12. februara održan simpozijum gradonačelnika iz regiona jugoistočne Evrope.
Događaju je prisustvovalo oko 100 predstavnika centralnih i lokalnih vlasti iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući gradonačelnike, stručnjake iz oblasti gradskih finansija i urbanizma, nevladine ogranizacije, mrežu NALAS i ostale partnere, koji su doprinijeli uspješnoj primjeni Programa urbanog partnerstva Svjetska banka – Austrija.
 
 Glavna tema Simpozijuma, koji je predstavljao krunu prve faze tog programa, bilo je upravljanje gradovima za inkluzivan urbani razvoj, sa akcentom na dobru praksu, transparentnost i odgovornost. Na konferenciji su prikazani i primjeri dobre prakse iz Beča u oblasti upravljanja gradovima, ali i iz ostalih evropskih gradova (Lisabon, La Paz, Bilbao...).
 
Na simpozijumu gradonačelnika učestvovali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, savjetnica za urbanizam gradonačelnika Banja Luke Nevena Predojević kao i predstavnik saveza Goran Rakić. Simpozijum je prilika da se predstave rezultati projekta, kao i da se uspostave novi kontakti sa kolegama iz regiona (Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija...).
 
Gradonačelnik Mićić učestvovao je u panel diskusiji na temu uloga gradskih lidera u transformaciji gradova u jugoistočnoj Evropi i tom prilikom istakao da se grad Bijeljina u proteklom periodu fokusirao na rješavanje problema vezanih za infrastrukturu kako bi ispratio veliki priliv stanovništva u protekloj deceniji." Bijeljina je postala regionalni centar i građanima smo morali pružiti kvalitetne usluge"- istakao je Mićić, predstavivši neke od najvažnijih infrastrukturnih projekata.
 
Ovim događajem završava se trogodišnji program jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u regionu. Predstavnici gradova iz Republike Srpske (Banja Luka i Prijedor) učestvovali su u prethodne tri godine u različitim aktivnostima, od obuka na daljinu, preko radionica do korišćenja raznih alata za samoprocenu stanja u oblasti finansija i urbanizma. Tokom ovog perioda predstavnici gradova iz regiona učili su iz aktivnosti gradova Evrope i svjeta.
 
2014-02-11-simpozijum gradonaelnika regiona jugoistone evrope2014-02-11-simpozijum gradonaelnika regiona jugoistone evrope2
2014-02-11-simpozijum gradonaelnika regiona jugoistone evrope12014-02-11-simpozijum gradonaelnika regiona jugoistone evrope3

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA