LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Akcioni Plan za energetsku efikasnost

logo savez novi1Dana 24-25 marta 2015.godine u hotelu Termag na Jahorini u okviru Programa „Implementacija Zakona o energetskoj efikasnosti u RS“ održana je druga dvodnevna radionica „Kako do akcionog plana energetske efikasnosti JLS – Korak po korak“.
Tokom trajanja radionice učesnici su se međusobno upoznali sa trenutnim stanjima u jedinicama loklane samouprave u procesu pripreme lokalnih akcionih planova energetske efikasnosti kao i sama analiza problema sa kojima se predstavnici lokalnih zajednica susreću i prijedlozi potencijalnih rješenja.
Pored procesa izrada akcionog plana focus radionice je bio na praćenju implementacije, praćenje implementacije pojedinih mjera, izvještavanje o provođenju akcionog plana za energetsku efikasnost.
2015-03-25-EE Jahorina
U saradnji sa predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS prezentovano je Uputstva o realizaciji akcionog plana za energetsku efikasnost.
Radionica je bila prilika da opštine/gradova koji su podnijele izvještaj Ministartstvu industrije, energetike i rudarstva i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost podjele svoja iskustva sa ostalim opštinama koje to nisu učinile.
Drugog dana učesnicima su predstavljeni alati za upravljanje energijom na lokalnom nivou uz pregled raspoloživih alata za praćenje i izvještavanje akcionog plana za energetsku efikasnost ( Excel – primjer, Softveri - ENMASOFT, EMIS, MVP).
Cilј radionice je da se predstavinici gradova/opština osposobe za izradu, implemetaciju, praćenje i izvještavanje akcionih planova energetske efikasnosti gradova/opština iz kojih dolaze uzimajući u obzir činjenicu da je navedena aktivnost obligaciona obaveza koja proizilazi iz zakona ( Zakon o energetskoj efikasnosti član 5. stav 3.) za opštine uklјučene u Program.
2015-03-25-EE Jahorina2
Korisnici ovog Programa su prvenstveno jedinice lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika, službenici u čiji opis poslova uklјučuje izradu ovakvog dokumenta i izvještavanje po istom osnovu i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS kojima će jedinice lokalne samouprave vršiti izvještavanje.
Radionica se implenentrira od strane Saveza opština i gradova RS uz podršku GIZ „Energy efficiancy in Bosnia and Herzegovina“ (GIZ EE in BiH), Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (MIER RS), i Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske (FZŽSEE RS).
 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA