LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Promocija podrške za upravljanje energijom u JLS

U periodu od 02-11 novembra 2016.godine u Tesliću, Gradu Istočno Sarajevu i Bijelјini održane su radionice pod nazivom  „Promocija podrške za upravlјanje energijom u jedinicama lokalne samouprave“, namijenjene predstavnicima lokalnih zajednica Republike Srpske koji se bave energetskom efikasnošću na lokalnom nivou.
Cilј radionica je da se predstavnici opština i gradova upoznaju sa  dostupnom podrškom od strane Saveza opština i gradova Republike Srpske u oblasti uvođenja energetskog menadžmenta i softverskim rješenjima za energetski menadžment u jedinicama lokalne samouprave.
EE slika
Na radionicama su identifikovani izazovi sa kojima se susreću lokalne zajednice kao što su postavlјanje ambicioznih, ali ostvarivih cilјeva upravlјanja energijom, efikasno korišćenje energije i resursa igra važnu ulogu u budžetu lokalnih zajednica, neefikasno korišćenje energije se odražava na već ograničena lokalna sredstava, lokalne zajednice treba da budu usmjerene na pobolјšanje efiasnosti, smanjenje potrošnje, uklanjanje otpada, te pobolјšanje kvalitete života.
Opštine i gradovi imaju važnu ulogu u razvoju integralnog programa upravlјanja energijom jer su istovremeno  potrošači i proizvođači energije.
Na radionicama su predstavlјeni su primjeri dobre prakse iz lokalnih zajednica koji  pokazuju oni koji adekvatno upravlјaju  energijom mogu postići vrhunske fiansijske rezultate.
Na kraju radionica predstavnicima opština i gradova koje su putem članstva u Savezu opština i gradova dobili na korištenje softver za upravlјanje energijom prilagođen potrebama lokalnih zajednica uručeni su certifikati za uspješno završenu obuku o korištenju ENMASOFT softvera za upravlјanje energijom u jedinicama lokalne samouprave. Certifikati su uručeni predstavnicima Grada Banja Luka te opština Teslić, Modriča, Novi Grad i Kozarska Dubica.
Radionice se implementriraju od strane Saveza opština i gradova Republike Srpske, uz podršku GIZ projekta „Energy efficiancy in Bosnia and Herzegovina“ (GIZ EE in BiH) .
Promocija podrške u oblasti EE
Promocija podrške u oblasti EE2
Promocija podrške u oblasti EE3
Promocija podrške u oblasti EE4
 

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA