LOGO SOGRS 2

 

BanerZaBazuOpstina
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Održana Konferencija posvećena konkurentnosti JLS u cilju privlačenja investicija

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske su 10. marta 2015.godine u administrativnom centru zgrade Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci organizovali konferenciju pod nazivom „Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – kako do investicija?“.
Povećanje konkurentnosti jedinica lokalne samouprave jedan je od preduslova za privlačenje investicija. Unapređenje efektivnosti i efikasnosti rada, strateška opredjeljenost za poboljšanje privrednog ambijenta i podsticanje razvoja lokalne ekonomije predstavljaju ključne elemente konkurentnosti jedinica lokalne samouprave.
U prvom dijelu Konferencije razmatran je BFC SEE program sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem kao jedninstven instrument za unapređenje konkurentnosti jedinica lokalne samouprave. Kroz izlaganja gradonačelnika i načelnika, koji su uspješno sertifikovani prema zahtjevima BFC SEE standarda, i investitora, koji su Republiku Srpsku odabrali kao povoljnu investicionu destinaciju dati su odgovori na pitanja, u čemu su sertifikovane opštine najbolje i šta ih to čini povoljnim za ulaganje. Na konferenciji svoja iskustva predstavio je grad Prijedor, predstavnici iz opštine Ivanjica iz Hrvatske, grada Sremska Mitrovica iz Srbije, kao i investitori koji rade u tim lokalnim zajednicama.
2015-03-10-BFC Konferencija
U drugom dijelu Konferencije, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske, opština i gradova i međunarodnih programa, razmatrane su mogućnosti saradnje lokalnih samouprava u cilju stvaranja povoljne investicione klime, promocije ulaganja i privlačenja investicija.
Novim investitorima treba obezbijediti transparentnu lokalnu administraciju, dobru komunikaciju sa predstavnicima lokalne samouprave, te "prohodnost" odluka kako bi bile provodive, rekla je na konferenciji ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.
Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da se Konferencija održava u okviru projekta za unapređenje poslovnog ambijenta lokalnih samouprava i kako do investicija. Ona je rekla da je "U Srpskoj trenutno sertifikat ima grad Prijedor, a u proceduri su gradovi Banjaluka, Bijeljina, opštine Laktaši, Gradiška, Teslić i od 9.3.2015. godine i Mrkonjić Grad".
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se za ovaj sertifikat vrijedi izboriti kako bi se unaprijedilo domaći poslovni ambijent."Sertifikat znači da je dostignut određeni nivo. Zbog toga se u Prijedoru u prethodnoj godini pojavilo nekoliko investitora koji znaju da imamo određen standard i ne provjeravaju ga", istakao je Pavić.
Regionalni menadžer fonda koji su osnovali Njemačka i Švajcarska Kristof di Marko rekao je da je cilj konferencije unapređenje konkurentnosti opština kroz regionalnu saradnju.

Izrada web sajta podržana od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA

logo SIDA