Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске 26. и 27. октобра 2023. године, у Бањој Луци, успјешно су организовали XII Међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“. Конференција је одржана под покровитељством Владе Републике Српске и Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске а уз подршку Европског савјета за безбједност саобраћаја.
На овогодишњој конференцији учествовало је преко 250 стручњака из области безбједности саобраћаја. Поред представника јединица локалне самоуправе Републике Србије, Републике Словеније, Републике Сјеверне Македоније, Републике Хрватске, Републике Црне Горе и Републике Српске, конференцији су присуствовали и представници у Влади Републике Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске, те  Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Јавне агенцији за безбједност саобраћаја Републике Словеније, Савјета за безбједност саобраћаја Републике Сјеверне Македоније, Ауто–мото савеза Републике Србије и Републике Српске, представници факултета, удружења грађана Републике Српске, као и гости из амбасада Румуније, Турске, Словеније и Црне Горе.
 
Поред признања каја су додјељена заслужним појединцима, ове године признања за допринос на унапређењу система безбједности саобраћаја у локалној заједници организатори су додјељена и општинама: Рудо, Рогатица, Шамац и Граду Требињу.
 
У оквиру програма рада конференције свечано је потписан меморандума о разумјевању и сарадњи између Савеза општина и градова Републике Српске и Агенције за безбједности саобраћаја Републике Српске.