Трећа инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“ (30.октобар до 01.новембар у бањи Врућица код Теслић), одржана је под слоганом „Наша визија = Српска“, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, уз око 250 учесника.
Констатована је потреба организовања и успостављања послова осигурања извозних потраживања под окриљем ИРБРС, који би у својим различитим модалитетима примјене омогућили како промоцију домаћег извоза, исто тако и замјену увоза домаћом производњом. Такође, назире се и потреба активнијег ангажмана кад је у питању припрема малих локалних заједница за активније укључивање у постојеће процесе припреме, препознавања потенцијала за улагање и саме инвестиционе промоције.
Такође учесници конференције указали су на потребу додатне афирмације наше дијаспоре, као и представништава Републике Српске у свијету и ДКП мреже када је у питању рад на инвестиционој промоцији и олакшавање наступа домаћих предузећа на извозним тржиштима.
Конференција је окупила најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице Републике Српске и региона. Кроз четири панела анализиране су теме повећања инвестиција и развоја извозних резултата Републике Српске.
У оквиру панела „Локалне заједнице – право мјесто улагања“ учествовали су Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелник града Источно Сарајево, Мирослав Бојић, грдаоначелник града Лакташи и Зоран Аџић, грдаоначелник града Градишка.