Сарајево, 24. новембар 2021: Градови на Западном Балкану, у Турској и у Европској унији размијенили су добре праксе у рјешавању проблема климатских промјена и подршке енергетској транзицији на локалном нивоу на полудневној конференцији одржаној поводом покретања пројекта ЕУ за енергетску транзицију: Споразум градоначелника на Западном Балкану и у Турској.
Главни циљ овог пројекта јесте постизање напретка у енергетској транзицији и рјешавање проблема климатских промјена на Западном Балкану и у Турској пружањем подршке градовима у регији у испуњавању преузетих обавеза у области енергије и климатских промјена. 
Споразум градоначелника за енергију и климатске промјене је глобални савез градова који имају заједничку дугорочну визију подршке дјеловању у области климатских промјена и изградњи отпорних и нискокарбонских заједница.
Градови којима се пружа подршка ангажирани су на припреми и проведби Акционих планова одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама (СЕЦАП) у оквиру којих ће се обавезати да ће до 2030. године смањити емисију стакленичких плинова за најмање 40 процената и ојачати отпорност на утјецаје климатских промјена.
Иницијатива такођер укључује подршку реализацији мањих инфраструктурних пројеката у одабраним опћинама, с циљем да се покаже како градови уз рјешавање проблема климатских промјена истовремено могу допринијети унапређењу квалитета живота својих грађана. Поред тога ће јачање регионалне сарадње и унапређење координације активности између различитих нивоа власти и учесника у овом процесу ојачати дугорочну одрживост пројекта.
Роберто Естеллéс Цолом, представник Главне дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР), је у свом поздравном обраћању нагласио како је "проширење и промоција иницијативе Споразума градоначелника на Западном Балкану и Турској важан инструмент у проведби Зеленог плана за Западни Балкан. Зелени план, који су на Самиту у Софији, одржаном 10. новембра 2020. године, одобрили челници држава Западног Балкана, је нова стратегија развоја за регију која подразумијева прелазак са традиционалног модела економије на одрживу економију, у складу са европским Зеленим планом. Споразум градоначелника ће допринијети испуњавању циљева Зеленог плана усмјерених на усклађивање регије са амбицијом ЕУ да до 2050. године Европа постане карбонски неутралан континент, између осталог борбом против загађивања зрака, воде и тла."
У име Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) др. Наталија Ел Хаге, директорица за Босну и Херцеговину и Црну Гору, у свом обраћању на конференцији је навела: "У поређењу са просјеком ЕУ, земље Западног Балкана производе десет пута већу количину ЦО2 која је потребна за остваривање истог бруто домаћег производа. Из тог разлога у име Савезне владе Њемачке и мултилатералних партнера, као што је ЕУ, ГИЗ пружа техничку и стручну подршку државама Западног Балкана у рјешавању изазова климатских промјена и енергетске транзиције."
Поред представљања основних информација о пројекту и циљева пројекта, на конференцији су представљени примјери успјешних климатских мјера на нивоу градова. У оквиру панел дискусија, градоначелници и представници градова из регије су говорили о својим погледима на изазове са којима се суочавају у осмишљавању и проведби ефективних климатских политика и разговарали о даљњим корацима у реализацији успјешне енергетске транзиције на локалном нивоу.
Догађају су присуствовали корисници пројекта, партнери,  представници међународних институција, те представници министарстава и других различитих организација. Пројекат финансирају Европска унија и Савезно министарство за економску сарадњу и развој Њемачке (БМЗ), а на Западном Балкану га проводи ГИЗ у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу - Енергија, транспорт и заштита климе, док у Турској пројект проводи Централна агенција за управљање пројектом (ЦПМА).