На онлине конференцији 23.2.2022. године, Конгрес локалних и регионалних власти Савјета Европе представио је нови пројекат “Иновирање демократског учешћа на локалном нивоу у Босни и Херцеговини” те се дискутовало о примјени делиберативних модела и принципа отворене власти с циљем побољшања квалитета демократије на локалном нивоу.
Весна Трављанин, Директорица Савеза опћина и градова Федерације Босне и Херцеговине и Ацо Пантић, Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске, изразили су спремност да допринесу програмима размјена искустава те захвалили Конгресу за овај пројекат који ће се реализовати са оба Савеза.
“Вјерујемо да ће заједничким напорима овај пројекат довести до повољног окружења за промјене и до јачања локалних самоуправа у Босни и Херцеговини”, рекао је Андреас Киефер, Генерални секретар Конгреса. “Задовољство нам је радити са савезима локалних власти, посвећеним партнерима, како бисмо подршали отвореност власти, транспарентност и одговорност у доношењу одлука на локалном нивоу, те заједнички промовисали нову културу управљања која је ближа грађанима“, закључио је Киефер.
Нешто више од 110 учесника, укључујући начелнике и одборнике, су такође размијенили мишљења о начинима и могућностима интегрисања стандарда у отвореност власти и примјени људских права на локалном ниову, укључујући подршку путем Конгресове Бе-опен платформе и Приручника за отворену власти и јавну етику у Босни и Херцеговини. Локалне власти су позване да се пријаве на програм “Партнерство за отворену власт", гдје су могли да буду инспирисани од искуства из Тиране (Албанија), учеснице програма са простора Југоисточне Европе.