Град Лозница је 25. и 26. маја у Бањи Ковиљачи организовала међународни стручни скуп на тему унапређења система за смањење ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама. Првог дана, организовано је представљање ватрогасне и противпоплавне опреме чешких и домаћих произвођача, док су 26. маја представљени резултати рада 11 локалних самоуправа са слива Дрине у области управљања ризицима и ванредним ситуацијама и свечано су уручени Споразуми о формирању Заједничке службе за послове цивилне заштите на сливу Дрине.
 
Имајући у виду да је Стална конференција градова и општина (СКГО) заједно са Канцеларијом за јавна улагања (КУЈУ) и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), од почетка подржала идеју овог вида међуопштинске сарадње, присутнима се обратио генерални секретар Никола Тарбук. Он је истакао да смо након поплава из 2014. године прешли велики пут, а да захваљујући синергијском деловању различитих институција и организација, али и залагањем појединаца, имамо знатно бољи систем превенције и заштите од кризних ситуација.
 
Генерални секретар СКГО је нагласио да се кроз дијалог са Министарством државне управе и локалне самоуправе дошло до нових нормативних решења у области међуопштинске сарадње.
 
„Потписивање данашњег споразума непосредан је пример спровођења међуопштинске сарадње према том правном оквиру. Користим ову прилику да Министарству захвалим на изузетној сарадњи коју смо имали по питању поменутих измена и допуна Закона о локалној самоуправи, као и на свеукупној изузетној сарадњи коју остварујемо по бројним питањима од значаја за општине и градове у Србији“, рекао је Тарбук.
 
„Надамо се да ћемо међуопштинску сарадњу у оквиру слива Дрине проширити и на прекограничну, са градовима и општинама из Босне и Херцеговине и Црне Горе, јер катастрофе не познају административне границе, ни општинске ни међународне“, нагласио је генерални секретар СКГО и пожелео успешну примену Споразума локалним самоуправама. 
 
Господин Тарбук се захвалио Министарству унутрашњих послова, Канцеларији за јавна улагања, Министарству за европске интеграције, ЈВП "Србијабводе", Програму Уједињених нација за развој на партнерској сарадњи и осталим партнерима, и истакао да ће СКГО наставити да пружа подршку делотворном и ефикасном удруживању у односу на заједничке ризике и у другим речним сливовима у Републици Србији.
 
Овом приликом учесницима су се обратили Биљана Филиповић, чланица Већа града Лознице, Сандра Недељковић, в.д. заменика директора КУЈУ, Душан Чаркић, помоћник министра за европске интеграције, Едита Тодоровић из Министарство државне управе и локалне самоуправе, Александар Николић, технички директор ЈВП „Србијаводе“ и Жарко Петровић, тим лидер за витални развој у УНДП
 
У наставку скупа одржан је панел у оквиру кога је Александар Глишић, секретар слива реке Дрине говорио о изазовима и одговорима на ризике, а о праксама земаља чланица Европске уније говорио је Јан Ланг из града Олмоуца из Чешке Републике.
 
Сливу реке Дрине припада 11 локалних самоуправа: Лозница, Мали Зворник, Љубовија, Бајина Башта, Крупањ, Осечина, Прибој, Нова Варош, Богатић, Сјеница и Пријепоље