Форум жена градоначелница Југоисточне Европе прерастао је у традицију, окупљајући жене градоначелнице, предсједнице општинских скупштина, удружења локалних власти и професионалце посвећене подршци унапређењу родне равноправности на локалном нивоу. Форум ствара могућности за жене изабране званичнике да се упознају, умреже, размјене, инспиришу једна другу и коначно, што је можда најважније, оснаже једна другу. Представнице савеза општина и градова Републике Српске биле су начелнице Снежана Ружичић, општина Језеро и Мила Петковић, општинаНово Горажде.
 
Четврто издање Форума жена градоначелница југоисточне Европе организовали су 13. и 14. децембра 2022. године у Истанбулу НАЛАС и Унија општина Мармара регије уз подршку УН Вомен, ГИЗ-а и КДЗ-а. 
 
Локалне самоуправе су тако невероватно важан део начина на који спајамо нашу демократију, како обезбеђујемо да представљамо и жене и мушкарце, задовољавамо њихове потребе и оснажујемо их да искористе своје потенцијале и израсту у лидере. Али морамо признати да још нисмо ту” , рекао је у уводној речи председник НАЛАСа, градоначелник Горан Цветановић .
Госпођа Јо-Анне Бисхоп, регионална директорка УН Вомен Европа и Регионалне канцеларије за Централну Азију рекла је: Када политике узму у обзир потребе и приоритете различитих група жена и девојака, јавне услуге могу бити боље планиране, чинећи пружање услуга и буџете ефикаснијим.  
У пет тематских сесија , на којима је учествовао 21 говорник, изабранице су имале прилику да науче нове концепте и размијене искуства о мјерама које могу унаприједити родну равноправност у градовима и општинама. Форум је обухватио следеће тематске сесије:
Родно одговорно буџетирање као приступ побољшању живота жена и мушкараца: улога локалних самоуправа
Жене и паметни градови
Социјална инклузија угрожених група – жена и девојака
Рађање локалних услуга
Удружења локалне самоуправе и гендер маинстреаминг – капацитет за креирање и спровођење мјера за унапређење равноправности на локалном нивоу
Учесници су чули за праксе Истанбула, Крушевца и Лушње које су побољшале положај девојака и жена применом родно одговорног буџетирања.
Размјенили смо добре праксе, инспирисали једни друге, сада боље разумјемо који су трендови. Али, што је веома важно, стварамо и трендове, рекао је у свом завршном говору г-дин Келменд Зајази, извршни директор НАЛАС-а.
Од 2013. године јачање капацитета, промовисање и унапређење родне равноправности на локалном нивоу један је од стратешких праваца НАЛАС-а. Мрежа је од тада била пионир бројних иницијатива које томе доприносе, укључујући политичке ставове, збирке добрих пракси, награде за најбоље општине, курс е-учења у уводу у гендер маинстреаминг на локалном нивоу, различите анализе, публикације и размјене. Форум жена градоначелница југоисточне Европе основан је у децембру 2019. године на иницијативу Удружења локалних самоуправа Словеније и Србије.