Седам деценија развоја локалне самоуправе у Републици Србији, као и 70 година од оснивања Сталне конференције градова и општина (СКГО) биле су основна тема 51. скупштине одржане 29.11.2023. године у београдском Сава центру. Током овогодишње Скупштине одржани су и избори за органе СКГО, као и панел дискусија на тему „Улога асоцијације локалне самоуправе данас – изазови и приоритети“ на којој су учествовали представници европских, регионалних и асоцијација из региона. У име савеза општина и градова Републике Српске у панелу је учествовао Ацо пантић, генерални секретар Савеза.

Скупштину је отворио др сци. мед. Горан Цветановић, председник Привременог органа града Лесковца и председник СКГО и поздравио присутне представнике градова и општина, асоцијација локалних власти из региона, дипломатског кора, као и партнерских организација.

Посебан део програма 51. скупштине СКГО посвећен обележавању јубилеја 70 година од оснивања, вођеном туром кроз слогу „70 година СКГО“, која приказује документа и фотографије сарадње самог оснивања СКГО – иницијативе, активности и догађаје реализоване током година, спроведене пројекте и остварене са националним и међународним партнерима и донаторима.

У склопу Скупштине организовани су и пратећи догађаји – додела годишњих награда за најбољи медијски прилог у оквиру медијског конкурса СКГО „Другачије од других“, свечано уручење Споразума о донацији опреме за градове и општине у оквиру пројекта „Подршка локалне самоуправе за ширење добрих политика и пракса подршке родитељству“, као и презентација актуелних и предстојећих јавних позива за финансирање пројеката градова и општина и добијање стручно-техничке подршке кроз пакете подршке градовима и општинама.