Унија послодаваца Републике Српске, уз подршку Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, организујовала је „Бањалучки енергетски форум – Сачувајмо енергију“  у четвртак, 07.09.2023. Комплекс „Острво Стара Ада“ у Бањалуци са почетком у 9 часова.
 
Манифестација је осмишљена као сајам на отвореном са уводним излагањима релевантних панелиста. Манифестација је окупила више од 300 учесника, међу којима су регионални произвођачи из области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, потенцијални корисници - компаније, представници Владе Републике Српске, ЕУ, представници банкарског сектора и међународних организација. У презентацијском дијелу манифестације, као и на штандовима, своје производе и услуге представили су излагачи из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније и Хрватске.
 
Уштеда енергије је врућа глобална тема која захтева прелазак на одрживе изворе енергије. Ово не само да доприноси очувању животне средине, већ и смањује трошкове производње и повећава конкурентност привреде. Прелазак на обновљиве изворе енергије отвара простор за нове индустрије и инвестиције. Енергетска ефикасност постаје кључни фактор одрживог економског развоја и конкурентске предности компанија и земаља.
 
Циљ „БАЊАЛУКА ЕНЕРГЕТСКОГ ФОРУМА – УШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ“ је информисање домаћих компанија о могућностима уштеде потрошње електричне енергије, те представљање најновијих техничких рјешења у области обновљивих извора енергије. Манифестација је промовисала и могућност финансирања унапређења енергетске ефикасности објеката домаћих компанија и реализације пројеката везаних за обновљиве изворе енергије у привреди.