Савез општина и градова Републике Српске и Центар за једнакост и равноправност полова Владе Српске потписали су 20. септембра у Бањалуци Меморандум о сарадњи, која има за циљ подићи свијест о родној равноправности и једнакости полова у свим локалним заједницама.
Директорица Центра Мирјана Лукач рекла је да је ово круна вишегодишње сарадње коју Центар има са Савезом општина и градова.
- Они су моћна организација, с обзиром на чињеницу да су под њиховом ингеренцијом све општине и градове. Циљ је да радимо с њима на промовисању родне једнакости и на равноправности полова - рекла је Лукачева.
Генерални секретар Савеза општина и градова РС Ацо Пантић казао је да ће Савез заједно са Центром радити на јачању једнакости полова.
- БиХ је традиционално друштво, гдје постоје стереотипи а наша је намјера да кроз локалне институције укажемо на важност рјешавања проблема. Наша је намјера и жеља да се равноправност полова интегрише у локалне стратегије развоја општина и градова. Ова питања су у фокусу јавности, насиље над женама, у породици, сексуално насиље и мобинг на радном мјесту - рекао је Пантић.
Ово је била прилика и да подсјетимо на Наградни конкурс за све медије да пошаљу прилоге/ текстове до 8. октобра, те ће најбољи бити награђени. Пет тема које су носиоци Конкурса су:
✅заштита животе средине,
✅родна равноправност,
✅унапређење положаја рањивих група на локалном нивоу, ✅привлачење инвестиција на локалном нивоу и
✅укључивање грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу.